Az ENSZ támogatja közel-keleti "kvartett" munkáját

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön támogatásáról biztosította az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország alkotta közel-keleti "kvartett" nyilatkozatát, egyúttal felszólította Izraelt és a palesztinokat, hogy segítsék elő az igazságos és tartós közel-keleti béke megteremtését.
Vágólapra másolva!

A Biztonsági Tanács konszenzussal fogadta el a határozatot, miután Kína képviselője előző nap a Pekingből kapott utasításoknak megfelelően megakadályozta a dokumentum elfogadását. Kína csütörtökön végül már nem követelte, hogy változtassanak a határozat szövegén. Szíria, amely szerdán már elfogadta a határozatot, csütörtökön kérte, hogy a dokumentum tartalmazza az arab országoknak a békefolyamatban való részvételét tartalmazó kiegészítést, amit a testület jóváhagyott.

A közel-keleti kvartett kedden New Yorkban tartott megbeszéléséről kiadott nyilatkozat egyebek mellett állást foglalt amellett, hogy három éven belül hozzanak létre egy palesztin államot. A találkozóról Kofi Annan ENSZ-főtitkár tájékoztatta a BT tagjait, s a testület ezután hozta meg támogató határozatát.