Spanyol roham a Petrezselyem-szigeten

Vágólapra másolva!
A spanyol fegyveres erők szerda reggel partra szálltak a Petrezselyem-szigeten, és elkergették a Marokkó által Spanyolországtól elvitatott földközi-tengeri sziklaszigeten tartózkodó marokkói katonákat.
Vágólapra másolva!

A hírt az EFE spanyol hírügynökség közölte a spanyol kormányelnökségre hivatkozva. A hadműveletet a spanyol közlés szerint úgy hajtották végre, hogy egyik fél katonái sem szenvedtek sérüléseket. Madrid az akcióról előzőleg tájékoztatta szövetségeseit.

Marokkói katonák kisebb csoportja a múlt héten csütörtök jelent meg a szigeten. Sátrat vertek, és két helyen kitűzték az ország zászlóját a szirteken. A lakatlan sziget marokkói felségvizeken fekszik, 200 méterre a parttól, és Spanyolország és Marokkó is saját területnek tekinti. A 13,5 hektár területű földdarab Tangertől 40 kilométerre délre, a marokkói területbe ékelődő Ceuta (Szebta) spanyol enklávétól tíz kilométerre található.

A spanyol külügyminisztérium már pénteken tiltakozott a katonai fellépés ellen, és az Európai Unió is azonnali visszavonulást követelt Marokkótól. Hétfőn megindultak a hadihajók a térségbe, és szerda reggel vér nélkül visszafoglalták a továbbra is vitatott hovatartozású Petrezselyem-szigetet.