A török kormányfő távozással fenyeget

Vágólapra másolva!
Tovább mélyült a török belpolitikai válság, miután Bülent Ecevit miniszterelnök bejelentette: távozik posztjáról, amennyiben lemondásra kényszerítik gazdasági miniszterét Kemal Dervist. Ecevit és Dervis lemondása azért érzékeny kérdés, mert a rossz állapotban lévő török gazdaság és a Nemzetközi Valutaalap által támogatott gazdasági talpra állítási program veszélybe kerülne a kormány teljes széthullása esetén.
Vágólapra másolva!

Távozik posztjáról Bülent Ecevit török kormányfő, amennyiben lemondásra kényszerítik gazdasági miniszterét, Kemal Dervist. Ezzel veszélybe kerülhet a török gazdaság törékeny egyensúlya. A befektetők elbizonytalanodását jól jellemzi, hogy a kormányfő májusi kórházba kerülése óta 20 százalékot esett a török tőzsde.

A török kormányban azt követően kezdődött lemondási hullám, hogy Özkan Hüsamettin, a kormányfő jobbkeze lemondott miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, és kilépett a legnagyobb kormánypártból, a DSP-ből. Példáját 5 további miniszter és 28 honatya követte.

Távozik a török külügyminiszter is/nagyvilag/20020710tavozik.html

A legtöbb távozó politikus úgy látja, hogy a megrendült egészségű, Parkinson-kórban szenvedő Ecevit már nem bírja ellátni feladatait. A kormányfőt májusban kétszer kezelték kórházban, azóta ápolásra szorul és nem képes ellátni feladatát. Ecevit ugyanakkor nem hajlandó lemondani sem, a távozott miniszterek közül három helyére már utódokat is kinevezett.

Megfigyelők szerint az előrehozott választások elkerülhetetlennek látszanak, az azonban kérdéses, milyen politikai szerkezetet hozna a szavazás. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, az iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja szerezné meg a szavazatok többségét. Egy ilyen eredményt azonban feltehetően nem nézne tétlenül a Törökország világi berendezkedése mellett elkötelezett hadseregvezetés.

Omer Izgi, a parlament elnöke szeptember elsejére hívta össze a törvényhozás rendkívüli ülését, amelyen döntés születhet előrehozott választásokról.