Újabb öngyilkos merénylet Jeruzsálemben

Vágólapra másolva!
Újabb öngyilkos merényletet követtek el szerdán Jeruzsálem északi részében egy autóbusz-megállóban. A merényletet az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű szélsőséges fegyveres csoport vállalta magára. Izraeli helikopterek megtorlásul rakétákat lőttek ki szerda este Gáza és Hán-Júnisz városára. Arafat ismételten a merényletek leállítására szólított fel.
Vágólapra másolva!

Az izraeli tv-adók beszámolói szerint a merényletben megsérült személyek közül többnek válságos az állapota. A rendőrség szerint a merénylő egy piros színű Audi személygépkocsiból szállt ki, és nekirohant egy autóbuszmegálló váróhelyiségének. Az autó a merénylő kiszállása után elrobogott a helyszínről és eltűnt Jeruzsálem keleti részében. A merényletet a Fatahhoz közel álló Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres csoport vállalta magára -jelentette egy másik szélsőséges szervezet, a libanoni székhelyű Hezbollah tv-csatornája. A robbanást követően szétroncsolt testrészek hevertek az utcán.

Az öngyilkos akciót Jeruzsálemnek az 1967-es hatnapos háború idején elfoglalt részében hajtotta végre a merénylő. Kedden ugyancsak Jeruzsálemben a merénylőn kívül 19 izraeli vesztette életét egy autóbuszon végrehajtott öngyilkos merénylet következtében. A szerdai volt a hetvenegyedik öngyilkos akció 2000. szeptember 28., az izraeli-palesztin erőszakhullám kezdete óta.

Izraeli helikopterek megtorlásul a jeruzsálemi merényletért rakétákat lőttek ki szerda este Gáza és Hán-Júnisz városára.

Arafat a merényletek leállítására szólít fel

Arafat közleményben ítélte el az izraeli polgári személyek ellen elkövetett merényleteket, és úgy vélte, hogy ezeknek semmi közük sincs a palesztin népnek a megszállás elleni fellépéshez való törvényes jogához. Hangsúlyozta, hogy le kell állítani a palesztin vezetés által is többször elítélt merényleteket, amelyek ellen a Palesztin Hatóság határozott lépéseket tett. Rámutatott, hogy a palesztin öngyilkos merényletek jó ürügyet adnak az izraeli kormánynak a palesztin nép elleni "agresszió kiszélesítéséhez".

Az AFP jelentése szerint a Palesztin Hatóság ugyancsak elítélte az öngyilkos merényleteket, de egyben élesen bírálta az izraeli kormányt válaszcsapásaiért, így palesztin városok megszállásáért és a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó védőkerítés kiépítéséért. Nemzetközi megfigyelők kivezénylését szorgalmazva a Palesztin Hatóság közleményben szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegyen sürgősen lépéseket egy azonnali tűzszünet megkötésének, a palesztin területeket és városokat sújtó zárlat feloldásának és az izraeli csapatok kivonásának kikényszerítése végett.

Izraeli csapatok ismét bevonultak Rámalláhba

Izraeli harckocsik és páncélozott szállító járművek vonultak be szerda éjjel a ciszjordániai Rámalláh városba. Hírügynökségi beszámolók szerint az izraeli csapatok a város központja felé tartanak, ahol Jasszer Arafat palesztin elnök főhadiszállása található. Arafat jelenleg is Rámalláhban tartózkodik. Megtorlásul az újabb, szerda esti palesztin öngyilkos merényletre az izraeli hadsereg helikopterekről rakétákat lőtt ki a Gázai övezetben fekvő palesztin célpontokra, elsősorban fémipari üzemekre. A Gáza és Hán-Júnisz városok, valamint a Dzsabalija menekülttábora ellen indított rakétatámadásban hat palesztin sebesült meg, egy súlyosan.

Korábban:

20 halott a jeruzsálemi merényletben

Igazolhatják a védvonal építését az izraeli merényletek

Izraeli csapatok bevonultak Dzsenínbe