<P class="MsoNormal">Bush utasította a CIA-t Szaddám Huszein kiiktatására

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök, George Bush 2002 elején arra utasította a CIA-t, hogy minden eszközt vessen be Szaddám Huszein iraki diktátor hatalomból való eltávolítására - jelentette a Washington Post. Felmerült Huszein elfogása, sőt még megölése is, ha a szükség úgy hozná. Emellett pénzzel és fegyverrel támogatnák az ellenzéket. Az akcióra állítólag már több tízmillió dollárt különítettek el. A CIA nem kommentálta az értesülést.
Vágólapra másolva!

George Bush amerikai elnök idén év elején felhatalmazta a CIA-t, hogy fokozottan támogassa az iraki ellenzéki csoportokat és erőket, nem csak pénzbeli segítséggel, hanem fegyverek, kiképző- és hírszerzőeszközök biztosításával is. A CIA-t ezen kívül utasították, hogy gyűjtsön értesüléseket az iraki kormányról, hadseregről és titkosszolgálatról, és tájékozódják a lakosság körében is, ahol Huszein ellenes mozgalmat gyanítanak - jelentette a Washington Post.

Az elnök lehetővé tette, hogy hadra fogják a CIA és az amerikai hadsereg különleges alakulatait, amelyeket a szeptember 11-i merényletek után bevetettek Afganisztánban is. Ezek az erők önvédelemből akár magát Szaddám Huszeint is megölhetik, de felmerült a diktátor elfogása is.

Az akcióra már elkülönítettek több tízmillió dollárt - állítja a lap. George Tenet, a CIA vezetője közölte Bushsal, hogy az akciónak csak 10-20 százalékos esélye van, ha nem jár vele katonai, diplomáciai és gazdasági nyomás.

Más forrás szerint a CIA titkos akciója csupán egy katonai hadművelet előkészítése, melynek során beazonosítják a célpontokat, több adatot gyűjtenek Irakon belül, és kapcsolatba lépnek a későbbi lehetséges vezetőkkel, akik a diktátort válthatnák. A CIA szóvivője nem volt hajlandó kommentálni az értesülést - írja a Washington Post.

Korábban:

Titkosszolgálati mulasztások miatt akar új minisztériumot Bush

Az USA nem tervez Irak elleni katonai akciót