A szociáldemokraták nyertek Csehországban

Vágólapra másolva!
A Cseh Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot a csehországi parlamenti választásokon. A Polgári Demokrata Párt hat százalékkal lemaradt. Meglepetésre a kommunisták alakíthatják a harmadik legnagyobb frakciót a cseh parlament alsóházában.
Vágólapra másolva!

Baloldali siker született a pénteki és a szombati csehországi képviselőházi választásokon. A győzelmet a Cseh Szociáldemokrata Párt szerezte meg 30,4 százalékkal. A második helyen a Polgári Demokrata Párt végzett 24 százalékkal. A harmadik Cseh Kommunista Párt 19 százalékot kapott. Negyedikként a Koalíció jutott be a parlamentbe 14 százalékkal. A többi 24 párt támogatottsága nem érte el az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Mandátumokra átszámítva ez azt jelenti, hogy a szociáldemokraták 71, a polgári demokraták 57, a kommunisták 41, míg a Koalíció 31 mandátumra számíthat.

A választások eredménye szerint ismét a szociáldemokraták alakíthatnak kormányt. Kormányfőjelöltjük Vladimír Spidla jelezte, hogy elsőként a Koalícióhoz fordulnak, mert e két tömörülés programja között van a legnagyobb hasonlóság. A rendszerváltás után egyébként első ízben történt meg, hogy egy párt egymás után kétszer nyerte meg a képviselőházi választásokat.

A választások legnagyobb meglepetése azonban nem a szociáldemokraták duplázása, hanem a kommunisták előretörése lett. Míg a többi párt az 1998-as eredményekhez képest alacsonyabb támogatást kapott, a kommunistáké mintegy 40 százalékkal megnőtt.

A választási részvétel 57 százalékos volt, 16 százalékkal alacsonyabb mint 1998-ban.

Korábban:

Pénteken és szombaton választanak Csehországban