Hamid Karzai Afganisztán államfője

Vágólapra másolva!
Hamid Karzait választotta meg az afganisztáni törzsi nagytanács, a loja dzsirga az ország államfőjének. Mohammad Iszmael Kaszimjarnak, a loja dzsirga elnökének bejelentése szerint Karzai 1295 szavazatot kapott, míg az ellenjelöltek, Maszuda Dzsalal asszony 171, Mahfuz Nedaji pedig 89 voksot gyűjtött össze.
Vágólapra másolva!

Hamid Karzait, az afgán ideiglenes kormány eddigi vezetőjét választotta meg csütörtökön államfőnek az afgán hagyományos törzsi nagytanács, a loja dzsirga. Mint Mohammad Iszmael Kaszimjar, a loja dzsirga elnöke bejelentette, Karzai 1295 szavazatot kapott, míg az ellenjelöltek közül Maszuda Dzsalal doktornőre 171-en, Mahfuz Nedajira 89-en voksoltak. Az ENSZ-megfigyelők szerint húsz szavazat érvénytelen volt. Az eredményt, amely nem jelentett meglepetést, titkos szavazás után hozták nyilvánosságra.

Karzaira járul az a feladat, hogy vezesse azt az új afgán átmeneti kormányt, amelynek mandátuma 18 hónapra, az általános választások kiírásáig tart. Karzai, aki még megválasztása előtt programbeszédét az ország két fő nyelvén, pastu és dari nyelven is elmondta, hangsúlyozta: "Biztonságra, békére, stabilitásra van szükségünk és egy olyan kormányra, amely ellenőrzése alatt tartja egész Afganisztánt." Az elnökjelölt utalt arra, hogy egyes tálibokkal is elképzelhető a megbékélés, mert voltak közöttük, akiket "idegen erők megtévesztettek". Karzai szerint az országban történt mészárlásokért ezek az idegenek felelősek. Szólt továbbá az ország újjáépítéséről, amelyre most van Afganisztánnak a legjobb esélye, továbbá a külföldi beruházások fontosságáról.

A 45 éves, pastu nemzetiséghez tartozó, kandahári születésű Karzai külügyminiszter-helyettes volt a mudzsahedek kormányában. A tálibok, akiknek központja éppen Kandahárban volt, felajánlották neki annak idején, hogy legyen az ő ENSZ-képviselőjük, de Karzai ezt elutasította. Tavaly decemberben Bonnban az afgán konferencia résztvevői őt választották az ideiglenes afgán kormány vezetőjévé, amely december 22-én vette át a hatalmat Kabulban.

A politikust, akinek féléves mérlegét egyértelműen pozitívan értékelik Afganisztánban, az Egyesült Államok kedvencének tekintik. Elnökjelöltségét a közelmúltban 29 évi száműzetésből hazatért Zahir Sah exkirály is támogatta. Akadtak ugyan, akik szívesebben látták volna a monarchia visszaállítását, és Karzainak csak miniszterelnöki tisztséget adtak volna.

A 87 éves volt uralkodó azonban így is elnyerte a "nemzet atyja" címet, amellyel maga Karzai egyelőre egyoldalúan ruházta fel. E címről az egyik küldött csütörtökön szavazást javasolt. A loja dzsirga kedden kezdődött tanácskozása pénteken is folytatódik a hagyományos heti ünnepnap ellenére, és várhatóan vasárnap ér véget.

Korábban:

Késik a loja dzsirga Afganisztánban

Afganisztán maradhat a legnagyobb ópiumtermelő

Újabb amerikai offenzíva Afganisztánban

Afgán hadurat próbált megölni a CIA