Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Skandináviába menekülnek a kelet-európai romák

Vágólapra másolva!
Skandinávia, főleg Svédország lett a szlovákiai és csehországi romák legfőbb célpontja. Azonban a svéd migrációs hivatal nem ad számukra politikai menedéket. Svéd hivatalok szerint szervezett csoportokról van szó. Finnországba leginkább a romániai romák menekülnek, de eddig még mindenkit elutasítottak.
Vágólapra másolva!

Ismét menekülnek a csehországi és a szlovákiai romák. A legfőbb célpont ezúttal Skandinávia, elsősorban Svédország.

A cseh közszolgálati televízió (CT) szombat esti közlése szerint májusban 74 csehországi roma kért menedéket Svédországban, több mint tavaly egész évben. Szlovákiából, szintén májusban 204 roma kért menekült státust Stockholmtól.

"Egyetlen csehországi, illetve szlovákiai romának sem adtunk politikai menedéket. Sem tavaly, sem pedig idén" - mondta cseh újságíróknak Alicia Bengtsson, a norrköpingi migrációs hivatal szóvivője. Leszögezte, hogy a svéd hivatalok Csehországot és Szlovákiát is demokratikus államnak tekintik, s állampolgárainak ezért nem adnak menedéket. "Nagyon sajnálatos, ha valakik a hazai gazdasági problémáik miatt nálunk kívánnak letelepedni" - mondta a szóvivő.

A prágai televízió azt állítja, hogy a Skandináviába menekülő romák döntően az észak-morvaországi Ostrava környékéről valók, ahol nagy a munkanélküliség, különösen a romák körében. A nagy iparvállalatokat, amelyekben a romák a szocialista években munkásként dolgoztak, a rendszerváltás után leépítették vagy átalakították, így a képesítés nélküli roma munkaerőre már nincs szükség. Az ostravai romák így már évek óta menekülnek. Korábban sokan Kanadában, majd Nagy-Britanniában próbálkoztak. Kanada a menekülthullám miatt a kilencvenes évek végén vízumkényszert vezetett be az összes cseh állampolgár számára, ami máig is érvényben van, London pedig a prágai repülőtéren vezetett be előzetes vizsgálatokat, s tavaly nyár óta a romák százait nem engedte a szigetországba repülni.

A svéd hivatalok azt állítják, hogy szervezett csoportokról van szó. A hatósági kihallgatásokon ugyanis a romák egyformán, vagy nagyon hasonló módon érvelnek, s azt is tudják, hogyan juthatnak be az országba, nehogy rövid úton elutasítsák őket. Így az ügy elintézése legalább néhány hetet igénybe vesz, s ez alatt az idő alatt az állam tartja el a menekülőket.

Hasonló a helyzet Finnországban is, ahová azonban leginkább a romániai romák menekülnek. A romániai menekültek száma már elérte az ezret, s közülük mintegy 200 személy kért menedéket. Közölte a televízióval a finnországi bevándorlási hivatal egyik vezetője. Elmondta, hogy a hatóságok eddig mintegy 60 személy kérelmét bírálták el, s mindenkit elutasítottak. "Mi is úgy látjuk, hogy a kelet-európai romák menekülését valakik szervezik. Finnország semmiképp sem lesz célpont" - szögezte le Janna Tarrenenn asszony a cseh televízióban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről