<P class="MsoNormal">India Pakisztánnal közösen járőrözne Kasmírban

Vágólapra másolva!
Az indiai miniszterelnök azt javasolja, közös pakisztáni-indiai járőrök ellenőrizzék a két ország kasmíri határát, hogy megakadályozzák a pakisztáni iszlám fegyveresek beszivárgását Indiába. Atal Behari Vadzspaji ugyanakkor kijelentette: addig nem tárgyalnak Pakisztánnal a rendezésről, amíg meg nem szűnik a "határon átmenő terrorizmus".
Vágólapra másolva!

Vadzspaji indiai miniszterelnök szerdán Almatiban az ázsiai biztonsági csúcs zárónapján tartott sajtótájékoztatón kijelentette: India csak a "határon átmenő terrorizmus" beszüntetése után hajlandó tárgyalásokat kezdeni Pakisztánnal. Az indiai kormányfő ugyanakkor azt indítványozta, hogy szervezzenek Pakisztánnal közös járőröket a kasmíri közös határon. Ez volt egy hónap óta az első olyan jelzés Újdelhi részéről, hogy kész együttműködni a rivális szomszéd országgal a válság rendezésének érdekében.

"Ha Pakisztán elhatározza, hogy a jövőben nem támogatja ezeket a behatolásokat, országaink képesek lesznek létrehozni közös járőrrendszert" - mondta Vadzspaji, hozzátéve, hogy ennek ellenőrzését is közösen vállalhatják, nincs szükség harmadik fél bevonására. Ezzel Washingtonnak és Londonnak válaszolt, amelyek felajánlották segítségüket a kasmíri "ellenőrzési vonal" megfigyelésében. Pakisztán is többször felvetette, hogy küldjenek a térségbe nemzetközi megfigyelőket, India azonban ezt kategorikusan elutasította, arra hivatkozva, hogy a kasmíri válság a két ország problémája.

Az indiai miniszterelnök megismételte azokat a vádakat, melyek szerint Pakisztán terroristákat kiképzőtáborokat tart fenn végig a Kasmírt kettéosztó ellenőrzési vonal mentén, és ezekben legalább 3000 iszlám szélsőséges harcos készülődik India ellen. Vadzspaji ezt követően anélkül utazott el a kazahsztáni fővárosból, hogy találkozott volna a tanácskozáson szintén részt vevő, párbeszédet szorgalmazó Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel.

A kasmíri ellenőrzési vonalnál szerdán is voltak tüzérségi összecsapások az indiai és pakisztáni haderők között, de ezek kevésbé voltak hevesek, mint az elmúlt napokban. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Korábban:

Putyin: Musarraf és Vadzspaji a békés rendezésért

Tűzpárbaj a kasmíri határon

A kasmíri határra összpontosítja erejét Pakisztán