Nyomozás az al-Kaida-tagok után Európában

Vágólapra másolva!
A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke alapján nyomozást indít a Scotland Yard, hogy kiderítse: valóban igyekeznek-e terroristák Angliába. Ugyanakkor brit biztonsági források szerint a terroristáknak előnyösebb, ha a földrészen maradnak. Csütörtökön osztrák lapok is figyelmeztettek az Interpolra és az Europolra hivatkozva, hogy az al-Kaida-tagok Ausztrián keresztül igyekezhetnek Nagy-Britannia felé. Az osztrák belügyminisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a hírt.
Vágólapra másolva!

A Franfurter Allgemeine Zeitung cikke miatt nyomozást indít a Scotland Yard, hogy kiderítse: igaz-e, hogy 30 al-kaidás terrorista tart Nagy-Britannia felé Közép-Európán át. A német lap szerdai jelentése szerint a tálibok és az al-Kaida jelentős személyiségei Bulgárián, Szlovákián, Csehországon és Ausztrián keresztül utaznak a szigetország felé, hogy ott új csoportokat alakítson és terrorcselekményeket készítsen elő.

Anglia a The Guardian című brit napilap szerint mindeddig nem kapott semmiféle figyelmeztetést a németektől. A The Times szerint viszont az angolokat nyugtalanítja, hogy afgánok nagy csoportjai igyekeznek bejutni az országba. Csak a múlt hónapban 100 afgán kért menedéket okmányok nélkül.

Londoni biztonsági körökben kételkednek abban, hogy terroristák a német lap által jelzett nagy számban kockáztatnának meg letartóztatásukat. Az Európába bejutni igyekvő terroristák számára előnyösebb, ha a földrészen maradnak, és nem vállalkoznak a La Manche-csatornán, tehát az újabb jól őrzött határon való átkelésre.

Brit biztonsági források szerint nem jutott el hozzájuk semmiféle hiteles információ arról, hogy támadások készülnének az ország ellen. Az al-Kaida erőfeszítéseit amúgy is az Egyesült Államok ellen összpontosítja, Nagy-Britannia az ő szemszögéből csak a "második csoport élén" helyezkedik el. Az angol rendőrség máskülönben szorosan együttműködik az izraeli és a Srí Lanka-i rendőrséggel, hogy kellő tapasztalatokat gyűjtsön az öngyilkos terroristák ellen vívott harcban.

Az Europol és az Interpol is figyelmeztetett a terroristák utazására

A német lap cikke után Ausztriában még aznap újabb figyelmeztetések láttak napvilágot, ezúttal az Interpol és az Europol részéről: a bécsi lapokban csütörtökön megjelent jelzés szerint Oszama bin Laden al-Kaida terrorszervezetének vezető személyiségei egyebek között Ausztrián keresztül tartanak Nagy-Britannia felé. A Der Standard szerint a figyelmeztetés titkos lett volna, de a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap közzétette.

Az osztrák belügyminisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a figyelmeztetésről szóló hírt. Rudolf Gollia, a biztonsági igazgatóság szóvivője megjegyezte: Ausztria határainál évente mintegy 40 ezer illegális bevándorlót fognak el, és nem zárható ki, hogy közöttük vagy éppen azok között, akiket nem sikerül feltartóztatni, terroristák vagy velük rokonszenvező egyének is vannak.

Az osztrák államrendőrség tavaly szeptember 11. óta mintegy 850 bejelentést kapott feltételezett terroristákról, és bár mindet ellenőrizték, nem találtak az amerikai merénylőkhöz vezető kapcsolatot. A terrorizmus elleni küzdelemre létrehozott különleges egység (EBT) úgy véli, hogy más országokhoz hasonlóan Ausztriában is vannak al-Kaida-szimpatizánsok.

A kormány egyébként új törvénycsomagot tervez a terrorizmus ellen, amelyben új bűncselekményi tényállásként szerepel egyebek között a "terrorista szervezkedés" és a "terrorizmus finanszírozása": az előbbit a tervek szerint 15 évig, az utóbbit 5 évig terjedő szabadságvesztéssel szándékoznak büntetni.

A Die Presse című konzervatív bécsi lap az utóbbi napoknak az újabb terrorcselekmények veszélyével kapcsolatos riasztó hírekről szólva kommentárjában megjegyezte: nem szabad ugyan alábecsülni a tényleges veszélyt, de az értesülések jó része meglehetősen gyanús forrásból ered. "Felmerül a gyanú, hogy szándékos pánikkeltés folyik, hogy megőrizzék az amerikai közvélemény támogatását a terrorizmusellenes politikához, több pénzt szedjenek ki belőlük, és esetleg igazolják a polgárjogok korlátozását. Érdekes az is, hogy George Bush elnök éppen most kéri Berlinben a szövetségesek támogatását a terrorizmus elleni harchoz, és persze annál inkább számíthat a segítségre, minél nagyobb a félelem. Az amerikai indítékokkal szembeni kétely azonban csak az érem egyik oldala: a másik az a keserű felismerés, hogy elszánt terroristák ellen nemigen van védelem, a hatóságok legfeljebb nehezíteni tudják a merényletek kivitelezését, de megakadályozni nem képesek" - írta a Die Presse.

Korábban:

Al-Kaida-tagok tartanak Nyugat-Európába