Kelet-Timor mától a világ legfiatalabb országa

Vágólapra másolva!
Május 20-án éjfélkor új állam születik. Kelet-Timor közel harmic év háborúskodás után válik függetlenné Indonéziától. A kevesebb mint egymillió lakosú szigeten hatalmas ünnepléssel várják az önállóság első pillanatát.
Vágólapra másolva!

Timor szigete Ausztráliától északra van

Kelet-Timor 1999 óta ENSZ igazgatás alatt állt, és jórészt ausztrál ENSZ katonák felügyelték a békét. A nyolcszázezer lakosú terület történelmében először válik függetlenné május 20-án éjfélkor.

Kelet-Timor 450 éven keresztül volt portugál gyarmat, míg a környező szigeteken elhelyezkedő Indonéziát a hollandok foglalták el. Indonézia már független állam volt, amikor 1975-ben Kelet-Timor is felszabadult. Indonézia azonnal megszállta a területet, 1976-ban pedig hivatalosan is bekebelezte Timor sziget keleti felét. Az ellenállást véres harcokban törte le az indonéz hadsereg: 200.000 áldozata volt a háborúnak, minden negyedik timori életét vesztette. Az ellenállási mozgalom élére 1979-ben Xanana Gusmao állt: őt 1992-ben életfogytiglani börtönre ítélték, a fogságból 1999-ben szabadult. Idén áprilisban hatalmas többséggel őt választották meg Kelet-Timor első elnökének.

dili
Kelet-Timor fővárosának kikötője

A feszültség Timoron 1999-ben vált ismét életveszélyessé. Az indonéz kormány megpróbált bizonyos engedményeket tenni zavartalan uralmának fenntartásáért. Börtönből házi őrizetbe helyezték Xanana Gusmaot, és autonómia tervezetet ajánlottak a timoriaknak. A teljes függetlenséget követelő fegyvertelen tüntetőkbe azonban belelőtt az indonéz hadsereg, és a mészárlás után nem látszott esély a megegyezésre. Timorban mozgalom indult a függetlenségről szóló népszavazásért. A referendumot ugyan kiírták, a területet újabb indonéz csapatok szállták meg, megfélemlítve a lakosságot. 200.000 timori menekült ekkor a sziget nyugati felére. Szeptember 4-én végül megtartották a választásokat. A timoriak 78,5%-a a függetlenségre voksolt. Félő volt azonban, hogy az indonéz hadsereg nem fog távozni, ráadásul hatalmas fosztogatás kezdődött a szigeten, minden mozdítható értéket igyekeztek az anyaországba átmenteni a katonák. Szeptember 20-án ENSZ katonák érkeztek a térségbe, a csapatokat Ausztrália irányította. Októberben az ENSZ vette át Kelet-Timor vezetését, hasonlóan a szintén nemzetközi szervezet irányította Koszovóhoz. Az országot mostantól 5000 fős hadsereg fogja védeni, és a rendőrség megszervezéséig ezer ENSZ katona is segíti a timori kormányt.

2000-ben félő volt, hogy a törékeny béke ismét erőszakkal végződik.

Dili, a főváros

A timori alkotmány a portugál alaptörvény mintájára készült, biztosítja a szólás- és sajtószabadságot, a polgári demokráciák alapvető elveire épít. Az elnöknek inkább csak jelképes hatalma van, a miniszterelnök az ország legfontosabb vezetője. Az új kormány tagjai az ellenállási mozgalom vezetőiből áll, a külügyi tárcát például Carlos Belo püspök kapta.

Kelet-Timor a nehezen elnyert függetlenséget nagyon sanyarú helyzetben kezdheti élvezni. Az ország rendkívül szegény, az utóbbi években elsősorban nemzetközi támogatásból élt. Fő exportcikke a kávébab és a fa, de a kivitel teljes egészében az állami szervek fenntartását sem biztosítja. A lakosság nagy része földművelésből és halászatból él. Az országban komoly ipar egyáltalán nincs. Kelet-Timornak egyelőre nincs saját valutája, a hivatalos fizetőeszköz az amerikai dollár. A timoriak legnagyobb reménysége a gáz. Kezdeti stádiumban lévő kutatások szerint az sziget partjainál a tenger mélyén komoly gázlelőhelyek vannak. Várhatóan 2006-ban kezdik meg a termelést, és a timoriak az ENSZ segítségével már előzetes szerződést kötöttek Japánnal, évi 180 millió dollárnyi gáz-szállításról. Abban bíznak a szigeten, hogy esetleg olaj is lehet a tenger alatt.

Magyari Péter

Korábban:

Ázsia legszegényebb országa Kelet-Timor lesz

Gusmao nyerte a kelet-timori elnökválasztást