Ellenzékben a baloldal Hollandiában

Vágólapra másolva!
A kereszténydemokratáknak az első becslésekben jelzettnél is nagyobb arányú győzelmét vetítik előre a szerdán tartott holland parlamenti választások első részeredményei. A szerdán a késő esti órákban, a szavazatok 80 százalékának összeszámlálása után közölt adatok szerint az ellenzéki Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) 29-ről 44-re növelheti mandátumainak számát a 150 fős képviselőházban.
Vágólapra másolva!

A múlt héten meggyilkolt populista politikus, Pim Fortuyn pártja a részeredmények szerint is a második legerősebb párt lesz, 26 képviselői helyhez jut, ami megegyezik a holland televízió által előzőleg közölt becsléssel. A jelenlegi hárompárti koalíció gerincét alkotó két politikai erő, a Munkapárt (PvdA) és a liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) egyaránt súlyos vereséget szenvedett. Különösen igaz ez a PvdA-ra, amely a részeredmények szerint 22 mandátumot szerez, vagyis képviselői helyeinek a száma megfeleződik. A VVD pedig 23 képviselőt küldhet az új parlamentbe a jelenlegi 38 helyett.

"Nehéz idők járnak a szociáldemokráciára Hollandiában és Európában" - kommentálta az adatokat a munkapárti Wim Kok, a távozó miniszterelnök, aki elismerte, hogy az eredmény fájdalmas kudarc pártja számára. Ad Melkert, a PvdA vezetője, aki a múlt év végén váltotta fel Kokot ebben a tisztségben, magára nézve nyomban le is vonta a következtetést, és még a végleges eredmények ismertté válása előtt bejelentette, hogy benyújtja lemondását.

A Pim Fortuyn Listája, amely országos szinten a második legerősebb párttá lépett elő, a meggyilkolt vezetője politikai fellegvárának számító Rotterdamban megismételte a populista erőknek a márciusi helyhatósági választásokon elért sikerét. A szavazatok 30 százalékával messze megelőzte a PvdA-t (20 százalék) és a CDA-t (15,6 százalék), és csaknem ugyanolyan jól szerepelt, mint márciusban a Fortuyn vezette Leefbaar Rotterdam (Élhető Rotterdam), amelynek váratlan és kiugró sikere először hívta fel a figyelmet a populista erők előretörésére Hollandiában.

Ajánlat:

Szerdán parlamenti választásokat tartanak Hollandiában - az esélyes pártok

Korábban:

Fortuyn pártja a második

Az ellenzék győzött Hollandiában

Választások Hollandiában - nőtt Fortuyn pártjának támogattottsága

Megtartják a választásokat Hollandiában

Agyonlőtték a holland jobboldal egyik vezetőjét

A holland jobboldalról

Európa-szerte nyomul a jobboldal