Magas részvétel a montenegrói helyhatósági választásokon

Vágólapra másolva!
Montenegróban rendben zajlottak szerdán a helyhatósági választások, este kilenc órakor bezártak a szavazóhelyiségek, s előzetes becslések szerint meglepően magas, mintegy hetven százalékos volt a részvételi arány a választásokon.
Vágólapra másolva!

Montenegróban szerdán 19 városban és a közigazgatásilag hozzájuk tartozó településeken tartottak helyhatósági választásokat. Este 17 óra körül a részvételi arány 57,3 százalékos volt, s ennek alapján a választásokat felügyelő központ (CEMI) úgy becsülte, hogy este kilenc órára a választási részvétel megközelítően hetven százalékos lesz. Legnagyobb számban Montenegró északi településein járultak az urnákhoz.

Egyöntetű az a vélemény, hogy a lakosság azért járult nagy számban az urnákhoz, mert a helyhatósági választásnak nagy a tétje. Montenegrónak hetek óta nincs működőképes kormánya, s a helyhatósági választási eredmények fényében kezd majd valószínűleg kormányalakítási tárgyalásokat a függetlenségpárti tömb három pártja: a Szocialisták Demokratikus Pártja, a Szociáldemokrata Párt és a Montenegrói Liberális Szövetség. A helyhatósági választásokon derül ki, hogy valójában mekkora a támogatottsága a függetlenségi eszméknek a kisebbik jugoszláv köztársaságban.