Támadás egy indiai katonai támaszpont ellen

Vágólapra másolva!
Indiában fegyveres támadás ért egy katonai támaszpontot. A támadók és a támaszpont katonái között kialakult tűzpárbajban 34 ember meghalt.
Vágólapra másolva!

Fegyveres támadás ért egy indiai katonai támaszpontot a dél-ázsiai ország Kasmír államában, ahol tucatnyi muzulmán szakadár szervezet harcol 1989 óta a terület függetlenségéért vagy Pakisztánhoz csatolásáért. Harmincnégyen vesztették életüket, köztük 22 katona és családtagjai a támadók és a támaszpont katonái között lezajlott tűzpárbajban. Az akcióban meghalt egy busz hét polgári utasa, valamint a támadók közül hárman. 25 katona megsebesült.

Senki sem jelentkezett elkövetőként, de a helyi rendőrség feltételezése szerint ezúttal is muzulmán szélsőségesek rajtaütéséről van szó.

A támadás közvetlen célpontja a Dzsammutól (Dzsammu és Kasmír téli fővárosától) tíz kilométernyire fekvő támaszpont tiszti lakótelepe volt. Civilek is vannak az áldozatok között: a katonatisztek feleségei és gyermekei.

India és Pakisztán két háborút vívott már egymással a vitatott himalájai terület, Kasmír miatt. A két ellenlábas hatalom szembenállása különösen veszélyessé vált, amióta mindkettő atomfegyver birtokába jutott. (A kilencvenes évek végén mind India, mind Pakisztán kísérleti atomrobbantásokat hajtott végre.) Újdelhi vádjai szerint Pakisztán támogatja, ösztönzi a kasmíri muzulmán szakadárokat. Iszlámábád nem tagadja, hogy rokonszenvez az ottani muzulmán szervezetekkel, de cáfolja, hogy közvetlen katonai vagy egyéb támogatásban részesítené ezeket.

Korábban:

Ötven sérült a kasmíri kettős merényletben

Nem hiányzik a könyvtárából?

Arthur Koestler: India