Megbukott a lordok házának átalakítási terve

Vágólapra másolva!
Nem tudta keresztülvinni a brit felsőház átalakításának tervét a brit kormány a parlamentben. Még a kormánypárti képviselők is elutasították ugyanis, hogy a lordok háza tagjainak csak egyötöde kapja mandátumát választás útján. Ezek után a törvényhozás két háza által felállítandó közös bizottság dolgozhatja ki a felsőházi reform részleteit.
Vágólapra másolva!

Robin Cook, az alsóház vezére és Lord Irvine lordkancellár hétfő este a parlament két házában bejelentette: a kormány eláll a lordok házának átalakításáról szóló törvénytervezet alapját képező fehér könyvben felvázolt elképzelésektől. A parlamenti képviselők 90 százaléka ugyanis ellenzi azt a javaslatot, hogy az átalakított felsőháznak csak egyötöde nyerje el mandátumát választások útján.

Közölték, hogy alsóházi képviselőkből és a lordok házának tagjaiból alakított közös bizottságra bízzák a reform továbbvitelét, és mindkét ház tagjai párthovatartozásra való tekintet nélkül szavazhatnak arról, milyen felsőházat akarnak. Jelezték, hogy az elmúlt hónapok konzultációi során egy olyan megoldás körvonalazódik, amelyben egy új felsőház tagjainak legalább a fele közvetlen választások útján kapna megbízatást.

A brit munkáspárti kormány egy részben választott, részben kijelölt felsőház kialakítását kezdeményezte, amely a brit törvénykezés mellett leginkább a nemzetközi szerződések megkötése fölött gyakorolna felügyeletet. A testületből végleg száműzik majd a lordok házának 92 főrendi tagját, akik születési előjoguknál fogva vesznek részt a felsőház munkájában. (Az összes többi főrendet a felső házi reform első szakaszáról két éve elfogadott törvény keretében már megfosztották parlamenti előjogától.)

A hamarosan felállítandó közös parlamenti bizottság még a törvényhozás nyári szünete előtt kidolgozza a majdani felsőház összetételének lehetséges változatait, és a javaslatairól külön-külön szavaznak mindkét házban. A szavazás eredménye nyomán készítik el a törvénytervezetet az új felsőház szerkezetéről és hatalmi jogköréről.

Bár a kormány nem szabott pontos határidőt az átalakítás megvalósítására, Robin Cook, az alsóház vezére kedden a BBC rádiónak adott interjújában jelezte, hogy legkésőbb a 2005-ben esedékes parlamenti választásokon sor kerülhet az átalakított felsőház tagjainak megválasztására.

Az ellenzéki pártok egyöntetűen üdvözölték a kormány döntését, mind a Konzervatív Párt, mint a Liberális Demokrata Párt egy "jelentős vagy teljes mértékben" választott felsőház kialakítására tett javaslatot, amely a törvénykezés ellenőrzése mellett sokkal szélesebb jogkörrel bírna a kormány elszámoltatása terén is.

A kormány most megbukott javaslat szerint az új felsőház egy része - körülbelül egyötöde - közvetlen választások útján nyerte volna el mandátumát, további 20 százaléka függetlenként jelölt képviselő lett volna, 60 százalékukat pedig a pártok jelölhették volna az előző választásokon elért alsóházi mandátumaiknak megfelelő arányban. Sem az alsóház, sem a lordok háza nem értett egyet a javaslatokkal.

Korábban:

Elhalasztják a lordok házának reformját