Több merényletre készülhetett Fortuyn gyilkosa

Vágólapra másolva!
Az amszterdami ügyészség szerint Fortuyn gyilkosa több merényletre készülhetett, ugyanis megtalálták nála az áldozat társainak nevét és címét. Rotterdamban tízezrek kísérték az utcán Fortuyn koporsóját.
Vágólapra másolva!

Az amszterdami államügyészség szerint a 32 éves merénylőnél megtalálták Fortuyn három politikustársának nevét és címét. Az ügyészségi szóvivő szerint mindhárom politikus a Pim Fortuyn Listája (LPF) párt jelöltje a május 15-én tartandó parlamenti választásokon.

Az LPF öt vezető jelöltje és a pártvezetés egyik tagja is megerősített rendőri védelem alatt áll a merénylet óta.

A meggyilkolt LPF-vezér környezetéből származó értesülések szerint Fortuyn jóval a merénylet előtt tudatában volt fenyegetettségének, ám nem kért különösebb rendőri védelmet a rotterdami hatóságoktól.

Gyászszertartás, tiszteletadás

A tízezres tömeg rózsaszirommal szórták be Rotterdam utcáit, amikor végigvonult rajtuk Pim Fortuyn jobboldali politikus koporsója.

Az utak mentén egybegyűltek csendes tapssal köszöntötték a fehér és ezüst borítású koporsót, amit a nagyváros szívében emelkedő székesegyházába vittek.

A koporsót kísérő menet a Szent Lőrinc templomból indult, és oda is tért vissza. Fortuyn családjának az volt a kívánsága, hogy az 54-évesen meggyilkolt politikust a temetés előtti napokban épp úgy, nyilvánosan ravatalozzák fel, mint ahogy az 1962-ben elhunyt Vilma holland királynővel történt. Már csütörtökön ezrek fejezték ki végső tiszteletüket a székesegyházban.

A rotterdami püspök ezt követően gyászmisét tartott a homoszexuális katolikus emlékére, aki saját listával készült indulni a küszöbönálló hollandiai választásokon. "Láttuk, mily nagy volt elkötelezettsége ama eszme iránt, amely szeme előtt lebegett, és mit jelentett ezzel mások számára" - mondta Adrian van Luyn püspök.

A szertartáson részt vett Wim Kok miniszterelnök és Beatrix holland királynő magas rangú képviselője is.

Amszterdamban péntekre néma menetet hirdettek a hétfőn meggyilkolt politikus tiszteletérre.

Fortuyn koporsóját pénteken egy Amszterdam közelében lévő családi sírban helyezik el. Végleges nyughelye a tervek szerint egy észak-olaszországi kis településen lesz, ahol nyaralója volt.

Korábban:

Megtartják a választásokat Hollandiában [2002. május 7.]