Merényletre készültek a zsidó telepesek

Vágólapra másolva!
A Sin Bét és a rendőrség négy zsidó telepest vett őrizetbe Jeruzsálemben. A gyanúsítottak arra készültek, hogy felrobbanják az al-Mukaszad arab kórházat.
Vágólapra másolva!

A jeruzsálemi rendőrség és a Sin Bét izraeli titkosszolgálat őrizetbe vett négy zsidó telepest, akik Jeruzsálemben arab kórházat akartak felrobbantani. Az esetről a Háárec című lap számolt be. A társaság két tagját még április 28-án tartóztatták le, amikor gázpalackot, több hordónyi gyúlékony anyagot találtak náluk.

Az ügyben hírzárlatot rendeltek el, és kihallgatásuk eredményeképpen most őrizetbe vették két másik társukat is.

Rendőrjárőrök figyeltek fel járművükre, és követni kezdték. A két telepes az al-Mukaszad arab kórházhoz érkezve lekapcsolta a gépkocsi utánfutóját és azt a kórház és a leányiskola épülete között leállította. Az utánfutóban a hadsereg utásza nagy erejű, időzítő szerkezettel ellátott pokolgépet talált.

Három férfi a Jordán folyó nyugati partján fekvő Bat Ajin zsidó telepről származik, míg negyedik társuk a Maon telepről.

Az izraeli rendőrség szerint a négy őrizetben lévő személynek nincs köze a Jordán folyó nyugati partján palesztinok ellen elkövetett erőszakos cselekményekhez, gyilkosságokhoz.

1980-ban zsidó szélsőségesek egy csoportja a Jordán folyó nyugati partján arab polgármesterek autóit robbantotta fel, súlyosan megsebesítve két arab önkormányzati vezetőt, valamint az izraeli hadsereg egyik utászát. Egy másik zsidó csoport azt tervezte, hogy levegőbe röpíti a jeruzsálemi óváros mecsetjét, de az összeesküvést még időben felgöngyölítették.