Robbantás Dagesztánban - 20 halott

Vágólapra másolva!
Az első hírek szerint 20 halálos áldozata van annak a bombamerényletnek, amely a kaukázusi Dagesztán Kaszpijszk nevű városában történt, a II. világháborús győzelem napját ünneplő parádéval egyidőben. A merényletnek 100 sebesültje van.
Vágólapra másolva!

A tettesek a város főtere közelében, egy bokorban rejtették el a pokolgépet - feltehetően egy aknát - amely akkor robbant fel, amikor az ünnepségre igyekvő katonazenekar autóbusza elhaladt mellette. A város központját a merénylet után gyakorlatilag megszállták a biztonsági erők. Mivel a kaszpijszki kórház nem tudna ellátni ennyi sebesültet, a sérülteket a dagesztáni fővárosba, Mahacskalába szállítják.

A Csecsenfölddel szomszédos köztársaságban nagyon gyakoriak a hasonló véres akciók. Kaszpijszk városában 1996 novemberében egy lakóházat robbantottak fel terroristák, amelynek 69 halálos áldozata volt. A település egyik jellegzetessége, hogy lakosságának igen jelentős részét orosz határőrök teszik ki. A legutolsó, a hatóságok gyanúja szerint a csecsenföldi válsággal összefüggő, civil célpont elleni kaukázusi merénylet április 28-án történt Vlagyikavkazban, Észak-Oszétia fővárosában, ahol a központi piacon elhelyezett pokolgép következtében 7 ember vesztette életét.