Merénylet Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Tizenegy embert megölt egy autóbuszon felrobbant bomba Karacsiban. Az áldozatok többsége francia állampolgár.
Vágólapra másolva!

Bomba robbant szerdán Karacsiban egy autóbuszon. A jármű egy szállodából a város nemzetközi repülőterére szállította az utasokat. 11 ember meghalt, és 20 megsebesült; az áldozatok többsége külföldi. A halottak közül kilenc francia - ezt Párizs helyi nagykövetsége is megerősítette -, ketten pakisztániak. A sebesültek többsége is valószínűleg francia, sokan válságos állapotban vannak. A rendőrség beszámolója szerint minden bizonnyal öngyilkos merényletről van szó, amelynek pakisztáni elkövetője is az áldozatok között van.

Az autóbusz egy hajógyártó cég alkalmazottait szállította. A merényletet még indulás előtt, a szálloda közvetlen közelében követték el. A mintegy 80 francia alkalmazott egy tengeralattjáró építésében segített a pakisztáni államnak. A robbanás ereje olyan hatalmas volt, hogy az áldozatok egy része felismerhetetlenné vált - az első pillanatokban azt feltételezték, hogy német tengerészek ültek a buszon. A szálloda homlokzata is jelentősen megrongálódott.

A Pakisztánban tartózkodó nyugati állampolgárokat már korábban fokozott óvatosságra intették a hatóságok. Várható volt ugyanis, hogy ellenük fordulnak a szélsőséges mohamedán csoportok, amelyeket felbőszített a Pervez Musarraf tábornok-elnök által a szomszédos Afganisztán muzulmán hitű tálib rendszere ellen harcoló, amerikai vezetésű szövetségnek nyújtott támogatás.

A szállodában lakott egy pakisztáni tornán tartózkodó új-zélandi sportegyesület is. A krikettcsapat tagjainak nem esett bántódása, de vezetői óvatosságból úgy döntöttek, nem fejezik be körútjukat, hanem hazatérnek.

Korábban:

Robbanás egy pakisztáni mecsetnél