<P class="MsoNormal">Arafat szembeszáll a robbantókkal

Vágólapra másolva!
Ariel Saron izraeli miniszterelnök választ ígér a legutóbbi palesztin merényletekre, míg Jasszer Arafat palesztin vezető is komoly lépéseket helyezett kilátásba az elkövetőkkel szemben. Arafat szerint a robbantók kárt okoztak a palesztin ügynek, és ürügyet biztosítottak Saronnak arra, hogy folytassa az agressziót.
Vágólapra másolva!

Ariel Saron izraeli miniszterelnök megszakította amerikai látogatását, és hazatért az újabb palesztin merényletek miatt. Saron kijelentette, hogy Izrael válaszol a támadásokra, majd hozzátette: "A harc egészen addig folytatódik, amíg azok, akik azt hiszik, hogy a terrorizmussal előnyökhöz juthatnak, megszűnnek létezni".

Jasszer Arafat palesztin vezető közleményében a lehető lehatározottabban elítélte a támadásokat. Arafat szerint a robbantások "hatalmas kárt" okoztak a palesztin ügynek, és "ürügyet szolgáltatnak Saronnak arra, hogy folytassa a palesztin városok, falvak és menekülttáborok elleni agressziót". A palesztin politikus komoly intézkedéseket ígér a támadások végrehajtói és a mögöttük állókkal szemben.

Saron közölte: hazaérkezése után az izraeli kormány azonnal összeül, hogy megvitassák az izraeli válaszlépéseket. Saron szerint addig szóba se jöhet a béke, amíg meg nem reformálták a Palesztin Hatóságot, amit a miniszterelnök korrupt terrorista szervezetnek bélyegzett.

George Bush amerikai elnök "felháborodását fejezte ki az értelmetlen öldöklés miatt" - közölte Bush biztonsági tanácsadója, Condoleezza Rice.

Több mint ötvenen megsérültek és 16-an meghaltak a két legutóbbi öngyilkos merényletben. A súlyosabb kedd este történt Tel Aviv közelében. Itt egy biliárdteremben robbantotta fel magát a merénylő 16 ember halálát okozva. A terem teteje leszakadt, a robbantásban több mint ötvenen megsérültek. A robbantás nyomán az izraeli hadsereg 17 terrorista tevékenységgel gyanúsított palesztint vett őrizetbe a Jordán folyó nyugati partján végrehajtott akciókban.

Szerdán Afulától délkeletre egy másik robbantásban hárman sérültek meg, beleértve a merénylőt is. Itt a jelentések szerint nincsenek halálos áldozatok.

Korábban:

Újabb öngyilkos merénylet Izraelben

Öngyilkos merénylet Tel-Aviv közelében

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilbert: Izrael története