<P class="MsoNormal">Pedofil papot tartóztattak le

Vágólapra másolva!
Három rendbeli erőszakos közösülés gyanújával tartóztattak le egy katolikus papot az Egyesült Államokban. A közelmúltban kirobbant egyházi pedofilbotrány középpontjában lévő Paul Shanleyt Kaliforniában vette őrizetbe a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A mostanra már nyugdíjas, 71 éves pap a gyanú szerint 1983 és 1990 között követte el tettét Massachussetsben. Az esettel kapcsolatba hozták az egyik legbefolyásosabb amerikai bíborost, a bostoni egyházmegye vezetőjét Bernard Lawt is, aki sokáig védelmezte az erőszakoskodó papot. A bíboros ellen polgári peres eljárást indítottak, mivel nem volt képes megóvni a gyermekeket attól, hogy papok zaklassák őket, sokan lemondását is követelik.

Paul Shanley egy karizmatikus pap volt, aki a rockandroll szeretetét kombinálta a férfiak és fiúk közötti szexre utaló vitatható kijelentésekkel. Sokáig dolgozott utcagyerekek között - írja a BBC.

Az Egyesült Államokban 200 katolikus papot függesztettek fel, amióta januárban kitört a pedofilbotrány. II. János Pál pápa elítélte az ilyen tetteket elkövető papokat, kijelentve, hogy nincs helyük az egyházban.

A közelmúltban tanácskoztak egymással az amerikai bíborosok és a Szentszék képviselői a Vatikánban a pedofil papok ügyében. A főpapok megegyeztek, hogy ezentúl elbocsátják azokat a papokat, akik zaklatják a fiatalokat. Korábban többször előfordult, hogy az erőszakoskodó papot áthelyezték egy másik egyházkerületbe, hogy megóvják tette következményeitől.

Korábban:

Már több tucat papot bocsátottak el

Ezentúl elbocsátják a pedofílián kapott papokat