Nem létesít támaszpontot Grúziában az USA

Vágólapra másolva!
Az amerikai kiképzők a grúz fegyveres erők kiképzése után távoznak az országból. Washington nem tervezi, hogy támaszpontot létesítsen Grúziában - jelentette ki a kontingens parancsnoka. Az USA azért nyújt katonai segítséget a kaukázusi országnak, mert attól tart, hogy annak területére beszivárogtak az al-Kaida tagjai.
Vágólapra másolva!

A Grúziába vezényelt amerikai kiképzők egyetlen feladata felkészíteni a grúz fegyveres erőket a terrorizmus elleni harcra. A katonák nem avatkozzanak belbiztonsági ügyekbe, nem vesznek részt fegyveres akciókban, és az Egyesült Államok nem tervezi katonai támaszpont létrehozását a kaukázusi országban - mondta az amerikai kiképzők parancsnoka. Scott Thein ezredes szerint a kiképzés és a szükséges felszerelés biztosítása miatt mentek Grúziába, és a közel féléves kiképzési program befejezése után távoznak.

Grúziába kedden érkezett meg a 150 fős kontingens előörse.

A grúziai kiképzés az amerikai kormány által elindított világméretű terrorizmus ellenes hadjárat része, és a Fülöp-szigeteken korábban kezdett amerikai terrorizmus ellenes programhoz hasonlít.

Az USA kormányzata attól tart, hogy a csecsenföldi harcok elől a Grúzia és Csecsenföld határán fekvő Pankiszi-szorosba húzódott menekültek között olyan muzulmán harcosok is megbújhatnak, akik kapcsolatban állhatnak az Oszama bin Laden vezette al-Kaidával.

A 64 millió dolláros kiképzés során az amerikaiak először a grúz védelmi minisztérium és a vezérkar tisztjeivel, majd július végétől mintegy 200 grúz katonával ismertetik a terrorizmus elleni harc fortélyait.

Az Egyesült Államok biztosítja a szükséges felszerelést, kézi fegyvereket, lőszert, távközlési eszközöket, orvosi felszerelést és üzemanyagot is.

Oroszországban a közelmúltban ellenérzéseket váltott ki, hogy több közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaság után Grúziában is megjelennek az amerikai katonák. A hivatalosan Grúziához tartozó szakadár Abháziában pedig attól tartottak, hogy Tbiliszi esetleg ellenük fordítja frissen kiképzett fegyveres erőit. Grúzia cáfolta, hogy erőszakos úton kívánja megoldani a konfliktust.