Líbia kifizeti a kárpótlást a Lockerbie-merénylet miatt

Vágólapra másolva!
Kadhafi ígéretet tett arra, hogy megkapják az ígért kárpótlást a Lockerbie felett felrobbant repülőgépen utazók hozzátartozói. A Time magazin szerint körülbelül 3,5 milliárd dollárt fizet ki Líbia.
Vágólapra másolva!

Bár Líbia mindig is tagadta, hogy köze lett volna a merénylethez, úgy tűnik, az ország vezetői végül hajlanak a megegyezésre annak érdekében, hogy az ENSZ által kirótt szankciókat eltöröljék.

Az 1988-as merényletben 270 ember halt meg. 259-en utaztak a felrobbantott Pan Am 103-as repülőgépen, 11-en pedig a skót kisvárosban, Lockerbie-ben haltak meg, amikor a gép roncsai rájuk zuhantak.

A líbiai ügynököt, Mohmed al-Megrahit 2001 januárjában bűnösnek találta a bíróság, és életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerőre emelkedése óta folynak a tárgyalások arról, hogy az áldozatok hozzátartozói kapjanak kárpótlást. Bár Kadhafi ezt korábban már megígérte, eddig semmilyen előrelépés nem történt az ügyben a hivatalos levélváltásokon túl.

Most azonban Líbia vezetői úgy látszik, hajlandóak valóban fizetni, cserébe az ENSZ által kirótt szankciók feloldását kérik - írta a BBC.

Korábban:

Életfogytiglan a Lockerbie-merénylőnek

Líbia kártérítést fizet a Lockerbie-per érintettjeinek