Kárpótlásért perelnek a szerbiai NATO-áldozatok

Vágólapra másolva!
Több millió dináros kárpótlást követelve a szerb és a jugoszláv kormány, az RTS szerbiai állami televízió és annak egykori igazgatója ellen indítottak peres eljárást azoknak az áldozatoknak a hozzátartozói, akik a szerbiai állami televízió (RTS) épületében lelték halálukat 1999. április 23-ra virradóra, a NATO jugoszláviai bombázása idején.
Vágólapra másolva!

A belgrádi kerületi bíróság közlése szerint az áldozatok néhány hozzátartozója külön-külön indított pert. Ketten 1,2 millió dinárra perlik a szerb és a szövetségi kormányt családtagjuk elvesztése által okozott nem anyagi kár címén.

További négy személy az RTS-t perelte be 1,3 millió dináros kártérítést követelve. Négy hozzátartozó, illetve a televízió egyik életben maradt munkatársa 1,1 millió dinárt követel ugyancsak az RTS-től, illetve annak volt igazgatójától, Dragoljub Milanovictól. Három családtag szintén a szerb és a jugoszláv kormánytól vár 3 millió dináros kárpótlást, mert lelki szenvedést és anyagi kárt okozott nekik hozzátartozójuk elvesztése.

Máig nem tisztázott, miként történhetett meg, hogy a NATO-bombázás idején az RTS épületében maradtak a televízió munkatársai. Nem tudni, hogy a médium vezetése miért nem hajtotta végre a 37-es számú háborús rendeletet, amely szerint a dolgozókat és a műszaki berendezéseket át kellett volna költöztetni a belgrádi Kosutnjak parkban található létesítménybe. Közbiztonság súlyos megsértése címén jelenleg is folyik a bírósági eljárás Milanovic ellen.

A vádirat szerint a tévéigazgató nem tett meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy megóvja dolgozóinak életét. Az áldozatok hozzátartozói szerint Milanovicot előre megfontolt gyilkosság elkövetésével kellene vádolni.