Bízik Saronban az izraeliek többsége

Vágólapra másolva!
Bíznak az izraeliek Saron biztonsági politikájában az izraeliek, derült ki egy közvélemény-kutatásból. A többség azt sem hiszi el, hogy az izraeli hadsereg mészárlást követett volna el Dzsenínben. Izrael a katonai megoldást sem zárja ki a Születés temploma körül kialakult válságban.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek 65 százaléka elfogadja, ahogy Saron az országot irányítja, 30 százalék ellenzi, 5 százalék nem nyilvánított véleményt. A március 29-én kezdődött ciszjordániai hadműveletet ugyanakkor már csak a megkérdezettek 57 százaléka helyesli, 42 százalék úgy véli: a helyzet nem változott, vagy még romlott is. A hadművelet óta nem követtek el újabb támadásokat zsidó telepesek ellen, és jelentősen csökkent az Izraelben végrehajtott merényletek száma.

A megkérdezettek 75 százalékának meggyőződése, hogy a hadsereg nem követett el mészárlást a dzseníni menekülttáborban, 20 százalék nem osztja ezt a véleményt. A békés rendezést 52 százalék támogatja Izrael részvételét olyan regionális konferencián, amely a szaúdi javaslat által követelt izraeli kivonulásért elnyert béke elvén alapul. 39 százalék ellenzi ezt.

A megszállt területeken létrehozott településeket 47 százalék "biztonsági tehertételnek" tekinti, 43 százaléknak ezzel ellenkező a véleménye, illetve nincs véleménye. Saron a héten jelentette ki, hogy még a vitát is kizárja a kolóniák felszámolásáról.

A felmérést a Market Watch intézet készítette 590 személy részvételével, akik között zsidók és arabok egyaránt voltak.

Beavatkozhatnak Betlehemben

Az izraeli hadsereg nem zárja ki a katonai fellépést a betlehemi Születés temploma körül kialakult válságban. A templomban közel 200 palesztin tartja magát április 2-a óta elbarikádozva.

Egy katonai szóvivő betlehemi sajtótájékoztatóján kijelentette: "ha rákényszerülünk a katonai megoldásra, ekképp fogunk cselekedni." Az ostromállapot feloldásáról kedden kezdett tárgyalásokat illető kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni.

Korábban:

Saron gázai letelepedést ajánl föl Arafatnak