Nyolcadik napja tüntetnek a mitrovicai szerbek

Vágólapra másolva!
Kosovska Mitrovicán kedden nyolcadik napja tüntetett a kettéosztott város több ezer szerb lakosa követelve honfitársaik szabadon bocsátását. A tiltakozók követelték, hogy az UNMIK engedje szabadon a múlt héten, a hétfői zavargások idején elfogott társukat, Slavoljub Jovicot, illetve Stevan Zigicet, akit egy albán személy meggyilkolásával vádol a koszovói nemzetközi bíróság.
Vágólapra másolva!

Kakuk György, az UNMIK mitrovicai szóvivője közölte, hogy a tüntetők elvonultak az ENSZ-rendőrség központja előtt, kövekkel és tojásokkal dobálták meg az épületet. Az UNMIK dolgozói biztonsági okokból a múlt héten hétfőn kirobbant zavargások után távoztak a városból, és azóta nem mentek vissza a szerbek lakta negyedbe.

A szóvivő szerint Mitrovicában rendkívül feszült a helyzet, és az ENSZ misszió nem kívánja kockára tenni dolgozói életét. Az ENSZ-rendőrség és a KFOR továbbra is végzi munkáját a város északi felében. Kakuk szerint csak politikai megoldása lehet a kialakult helyzetnek.

Csütörtökön Kosovska Mitrovicába érkezik Charles Brayshaw, az UNMIK helyettes vezetője. A szóvivő szerint biztató jel, hogy Vojislav Kostunica jugoszláv államfő a minap felszólította az észak-koszovói szerb nemzeti tanácsot, hogy ne szakítsa meg a kapcsolatot az UNMIK-al, és vegyen részt a misszió munkájába.

Sabri Hamiti, a Koszovói Demokratikus Szövetség frakcióvezetője azt hangoztatta a parlamentben, hogy Észak-Mitrovicán félkatonai alakulatok tevékenykednek. Szerinte a város északi részének lakói nem tartják tiszteletben az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es koszovói határozatát, és az UNMIK-nak, illetve a tartományi kormánynak nincs ellenőrzése a tartomány egész területe felett.

Oliver Ivanovic, a szerb Visszatérés koalíció tagja erre azt válaszolta, hogy korai még beszélni a mitrovicai helyzetről, inkább arról kéne folytatni a vitát, hogy milyen jogai vannak a Pristinában, Pec városában, Prizrenben, Urosevacon és más településeken élő szerbeknek.

Korábban:

Az UNMIK kivonult Koszovó északi részéről

A koszovói szerbek megszakítják az együttműködést az ENSZ-el