Letartóztatta a Fatah ciszjordániai vezetőjét

Vágólapra másolva!
A ciszjordániai Rámalláhban az izraeli hadsereg elitkommandója hétfőn letartóztatta Marvan Bargutit, a Fatah ciszjordániai vezetőjét, akit a palesztin felkelés egyik legfőbb irányítójaként ismernek. A hírt Dzsibril Radzsub Fatah-parancsnok, valamint fivére is megerősítette.
Vágólapra másolva!

A palesztin vezetőt akkor vették őrizetbe a Fatah egyik tagjának rámalláhi házában, Jasszer Arafat palesztin elnök főhadiszállásának közelében, amikor éppen találkozott szintén családtag testőrével, Ahmed Bargutival. Őt is letartóztatták. Ugyancsak megerősítette a letartóztatások hírét Raanan Giszin, Ariel Saron izraeli kormányfő szóvivője.

Radzsub arra figyelmeztetett, hogy Barguti megölése vagy megalázása katasztrófát hoz Izraelnek, és az erőszak még szélesebb körei terjednek el.

A 41 éves Bargutit mint a Fatah kemény szárnyának képviselőjét, az Izrael elleni merényletek szószólóját körözték Izraelben. A Fatahhoz közel álló Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű radikális fegyveres szervezet, amely az elmúlt időszakban több merényletet vállalt, köztük a pénteki nyugat-jeruzsálemi akciót, Bargutit "vezetőjeként" emlegette közleményeiben. Sokan őt tekintik Arafat egyik lehetséges utódának a palesztin mozgalom élén.

Marvan Bargutit először 18 éves korában tartóztatták le a Fatah egyik fegyveres csoportjának tagjaként, és miután hat évet börtönben töltött, 1987-ben száműzték. 1994-ben az oslói békemegállapodásokat követően egyike volt az első hazatérő száműzötteknek. Korábban a békefolyamat egyik hívének számított, ezért is rejtély az izraeliek számára, miként vált belőle a palesztin vezetés egyik legradikálisabb figurája. Barguti az elmúlt 19 hónapban nem hagyta el Rámalláhot, mert attól tartott, hogy megölik vagy letartóztatják.

Korábban:

Izrael egyelőre nem vonul ki Ciszjordániából

Powell: eredményes volt a megbeszélés Arafattal

Mégis lesz Arafat-Powell találkozó

Lemondták a Powell-Arafat találkozót

Hat halott, nyolcvan sebesült a jeruzsálemi robbantásban

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története