Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Izrael egyelőre nem vonul ki Ciszjordániából

Vágólapra másolva!
Ariel Saron izraeli miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy az izraeli hadsereg csak akkor hagyja el a ciszjordániai palesztin övezeteket, ha befejezte hadműveleteit.
Vágólapra másolva!

A bejelentésre azután került sor, hogy Saron az esti órákban ismét találkozott Colin Powell amerikai külügyminiszterrel. Az izraeli kormányfő nem jelölt meg semmilyen határidőt a hadsereg ciszjordániai kivonására.

Az amerikai politikus arra szólította fel Izraelt: tegye lehetővé nemzetközi humanitárius szervezetek bejutását a ciszjordániai településekre, hogy emberbaráti és orvosi segítséget nyújthassanak a palesztinoknak.

Saron ugyanakkor javasolta Powellnak, hogy Washington szervezzen nemzetközi konferenciát a közel-keleti rendezés érdekében. Az amerikai külügyminiszter - Saron szerint - támogatásáról biztosította a regionális értekezletre vonatkozó izraeli kezdeményezést a vasárnap este zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásokon.

Saron szerint elsősorban Izrael, Egyiptom, Szaúd-Arábia, Jordánia, Marokkó és a palesztinok képviselőit várnák a tanácskozásra, de nem zárkóznának el más országok jelenlététől sem. Az amerikai diplomácia vezetője hétfőn rövid látogatást tesz Libanonban és Szíriában. Mint az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte: tárgyalásain szó lesz az izraeli-libanoni határon újra kialakult feszültségről, a Hezbollah síita fegyveres szervezet Izrael elleni támadásairól.

Korábban:

Powell: eredményes volt a megbeszélés Arafattal

Mégis lesz Arafat-Powell találkozó

Lemondták a Powell-Arafat találkozót

Hat halott, nyolcvan sebesült a jeruzsálemi robbantásban

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről