Még egy évet tarthat a Milosevic-ügy

Vágólapra másolva!
A hágai Nemzetközi Törvényszéken Slobodan Milosevic ellen folyó perben az ügyészségnek egy év múlva le kell zárnia a bizonyítási eljárást - rendelkezett a tárgyalást vezető bíró.
Vágólapra másolva!

Richard May az igazságszolgáltatás érdekeivel indokolta döntését, amelyet a tárgyalás eljárási kérdéseknek szentelt szerdai ülésnapján jelentett be. "A pernek ésszerű időhatáron belül be kell fejeződnie" - szögezte le. A háborús és emberiség elleni bűncselekményekkel, valamint népirtással vádolt volt jugoszláv államfő perében kezdettől fogva gondot jelentett az időtényező, éspedig az eljárás mindegyik főszereplője számára, de más és más értelemben.

A vád képviselői a lehető legalaposabban kívánják bizonyítani a Milosevic ellen felhozott 66 vádpontot, s ennek érdekében több száz tanú felvonultatására készülnek. A bírák viszont igyekeznek elejét venni annak, hogy a per túlságosan - akár több évig - elhúzódjon, s ezért máris jelentősen korlátozták az ügyészség által beidézhető tanúk számát. Maga Milosevic pedig rendszeresen szóvá teszi, hogy a bírák nem hagynak elég időt neki a védelmére való felkészüléshez és a tanúk kikérdezéséhez.

Carla del Ponte főügyész a tárgyalás kezdete után úgy becsülte, hogy a per körülbelül két évig tarthat. Helyettese, Geoffrey Nice azonban a bíróság döntésének bejelentése után már nem vállalkozott annak megjóslására, mennyi ideig húzódhat még az eljárás.

A február 12-én kezdődött perben elsőként az 1998-99-es koszovói konfliktussal kapcsolatos vádpontokat tárgyalják. Az eljárásnak ez a szakasza, amelyben az ügyészség mintegy száz tanút kíván meghallgatni, a bíróság szándékai szerint legkésőbb a nyári szünetig, vagyis augusztus elejéig tarthat. Csak ezt követően kerülhetnek napirendre a horvátországi, valamint a bosznia-hercegovinai konfliktussal kapcsolatos másik két vádiratban szereplő vádak.

Az eljárási kérdések szerdai tárgyalásakor szót kapott Milosevic is, aki ismételten arra kérte a törvényszéket, hogy biztosítson több időt számára a védekezésre való felkészülésre. Fizikai képtelenség úgy védekezni, hogy egész nap keresztkérdéseket intéz a tanúkhoz, majd éjszaka megpróbál felkészülni a következő meghallgatásra - jelentette ki.

Korábban:

Zárt ajtók mögött folytatódott a Milosevic-per