Hazautazott a kémkedéssel gyanúsított USA diplomata

Vágólapra másolva!
Az orosz Interfax hírügynökség szerdai értesülése szerint elhagyta Moszkvát J. Kensinger, az amerikai konzulátus harmadtitkára, akit az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy oroszországi CIA-akció irányításával gyanúsít.
Vágólapra másolva!

Alexander Vershbow moszkvai amerikai nagykövet jelenleg éppen Igor Ivanov orosz és Colin Powell amerikai külügyminiszter madridi találkozóján vesz részt, Paul Smith ügyvivő pedig minden kommentártól elzárkózott akár az FSZB által felderített kémügyet, akár az állítólagos hírszerzőnő hollétét illetően.

Az Interfax orosz politikai körökből olyan értesülést kapott, hogy Moszkva valószínűleg hivatalos diplomáciai jegyzékben fog tiltakozni Washingtonnál a történtek miatt. Az orosz titkosszolgálat szerint Kensinger, valamint egy, a Független Államok Közösségének egyelőre meg nem nevezett tagállamában ugyancsak diplomáciai lefedettségben dolgozó társa orosz hadiipari újításokról, illetve Oroszország és a FÁK-államok hadiipari együttműködéséről akartak bizalmas információkat szerezni. Ennek érdekében az orosz védelmi minisztérium egyik, különösen titkos helyen dolgozó munkatársát környékezték meg.

Az FSZB David Robertson személyében megnevezett egy másik, az ügyben érintett CIA-tisztet is, aki külföldön bonyolított le konspiratív találkozókat az orosz állampolgárral. A Gazeta.ru orosz internetes lap a moszkvai CIA-rezidens valószínűsíthető csendes távozásából arra következtet, hogy az orosz politika nem kíván különösebb botrányt csinálni a történtekből, ez ugyanis megzavarhatná a tavaly szeptember 11. után megindult orosz-amerikai közeledést, illetve Geroge W. Bush amerikai elnök májusi oroszországi látogatását.

Nagyszabású kémbotrány utoljára tavaly robbant ki az egykori rivális nagyhatalmak között: először Washington, majd Moszkva utasított ki egymás külképviseleteiről 46 diplomatát ilyen vádakkal.

Korábban:

Amerikai kémet lepleztek le Moszkva szerint