Odaítélték az idei Pulitzer-díjakat

Vágólapra másolva!
Az amerikai újságírás rangos kitüntetéseinek, az idei Pulitzer-díjaknak a hétfői odaítélése során a fő témaköröket tekintve a tavaly szeptember 11-i terrorcselekmény-sorozat feldolgozása játszotta a központi szerepet, a díjazottak közül pedig kiemelkedett a The New York Times szerkesztőségi műhelye, hét Pulitzer-díjjal.
Vágólapra másolva!

Idén 86. alkalommal osztották ki a magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét megörökítő sajtódíjakat a New York-i Columbia Egyetemen. A The New York Times gárdája nyerte el az elismerést a közszolgálati újságírás kategóriájában, a "Kihívás a nemzet ellen" című riportsorozatáért, amely a New York-i és Washington melletti, összesen mintegy háromezer ember életét kioltó terrorcselekmények elkövetése után jelent meg, folytatásokban.

Szintén szeptember 11. kapcsán nyújtott a bíráló bizottság szerint kiemelkedő teljesítményt a másik nagy New York-i újság, a The Wall Street Journal szerkesztősége, a "szalagcím-hírek" műfajában. (A lap szerkesztőségi irodái is használhatatlanná váltak a mindössze egy sarokkal odébb összeomló Világkereskedelmi Központ romhalmaza mellett, és hallatlan erőfeszítések árán, más helyszínen sebtében berendezett szerkesztőségben tudták véghezvinni a bravúrt, a szeptember 12-i szám megjelentetését.)

A kommentár műfajban Thomas Friedman, a The New York Times publicistája kapott Pulitzer-díjat. Szintén a The New York Times gárdája részesült az elismerésben két fotós műfajban - a kiemelkedő hírfotó és a "feature" fotó kategóriában.

A külföldi riportok szerzői közül az ugyancsak New York Times-os Barry Bearak, a lap újdelhi társ-irodavezetője kapott Pulitzert, az afganisztáni "mindennapok" bemutatásáért.