<P class="MsoNormal">Izrael gyorsítja a katonai akciót

Vágólapra másolva!
Az izraeli miniszterelnök közölte: országa mindent megtesz, hogy gyorsítsa ciszjordániai akcióját. Ariel Saron bejelentése válasz Bush amerikai elnök szavaira, aki a katonai fellépés ellen és a csapatkivonás mellett foglalt állást. Az izraeli hadsereg egy szóvivője közölte, hogy a Dzsenínben tartott katonai akció vasárnap véget érhet.
Vágólapra másolva!

Ariel Saron izraeli miniszterelnök közölte: Izrael mindent megtesz, hogy gyorsítsa ciszjordániai katonai akcióját. A nyilatkozat szerint Izrael igyekszik csökkenteni a civil áldozatok számát, ami meghosszabbítja az akciót. Saron ezt azután jelentette be, hogy George Bush amerikai elnök a ciszjordániai izraeli katonai akció ellen foglalt állást, amikor arra szólította fel a zsidó államot, hogy haladéktalanul vonja ki erőit a palesztin területekről.

Elvárom Izraeltől, hogy megfogadja a tanácsomat, és elvárom a palesztinoktól, hogy hagyjanak fel a terrorcselekményekkel - mondta az amerikai elnök Tony Blair brit miniszterelnökkel közösen tartott texasi sjatótájékoztatóján. Bush emellett követelte a palesztinoktól az azonnali tűzszünetet, és a terrorista hálózatokkal való azonnali leszámolást.

Az amerikai külügyminiszter, Colin Powell hétfőn érkezik a térségbe, de a tervek szerint Arafattal nem fog találkozni - írja a BBC. A szombaton tartott rendkívüli tanácskozáson a palesztin résztvevő arra kérte az Arab Liga tagállamainak külügyminisztereit, hogy ne fogadják a Közel-Keletre érkező amerikai külügyminisztert, amennyiben Colin Powell nem kíván találkozni Arafat palesztin elnökkel.

Eközben a harcok tovább folynak. Izrael Nábluszban, Dzseninben és menekülttáboroknál helikopterek és tankok bevetésével növelte a harcok intenzitását. Az izraeli hadsereg egy szóvivője közölte, hogy a Dzsenínben tartott katonai akció vasárnap véget érhet. A ciszjordáinai városba szerdán hatoltak be az izraeli harckocsik

Halálra ítéltek hat palesztin kollaboránst

Egy palesztin biztonsági bíróság vasárnap hajnalban halálra ítélt hat palesztint azzal a váddal, hogy együttműködtek az izraeli megszálló ellenséggel. Palesztin biztonsági források szerint azonban az egyik elítélt, egy 15 éves fiú büntetését életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatják fiatal korára való tekintettel. A kivégzéséket azt követően hajthatják végre, hogy Jasszer Arafat palesztin elnök jóváhagyta az ítéleteket.

Korábban:

Rendkívüli ülést tart az Arab Liga