Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kikapcsolták az áramot Arafat főhadiszállásán

Vágólapra másolva!
Folytatódnak az összecsapások az izraeliek és a palesztinok között, szombat reggel újabb tíz halottról számolt be az izraeli rádió. Rámalláhban az izraeli hadsereg egységei kikapcsolták az áramot Arafat főhadiszállásán. Colin Powell amerikai külügyminiszter hétfőn érkezik a Közel-Keletre, de hivatalos programjában nem szerepel találkozó Arafattal.
Vágólapra másolva!

A közel-keleti válság megoldásának lehetőségeiről tárgyal George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök. A tárgyalások pénteken kezdődtek Bush magánbirtokán, Texas-ban. Az amerikai elnök az izraeli politikusokhoz hasonlóan eddig azt hangoztatta, hogy a felek közötti tárgyalásoknak csak akkor van értelmük, ha előbb megszűnnek a terrorcselekmények. A most kezdődött megbeszéléseken azonban azt mondta: a legfontosabb feladat az azonnali tűzszünet elrendelése.

Magyar idő szerint hétfő reggel érkezik a térségbe Colin Powell amerikai külügyminiszter. Powell tervezett tázásáról a minisztérium szóvivője számolt be pénteken. Hozzátette, hogy a külügyminiszter programjában nem szerepel találkozó Arafat palesztin vezetővel, de maga Powell azt mondta, hogy a program még változhat. Az amerikai kormány a mielőbbi izraeli csapatkivonást szorgalmazza, mondta Powell. A külügyminiszter azt üzente az izraeli vezetésnek, hogy nem szükséges megvárni az érkezését, a katonákat mielőbb ki kell vonni a palesztin területekről. Izrael mellett Powel tárgyal majd a jordán uralkodóval és az egyiptomi elnökkel is.

Bush elnök a brit ITV televíziónak adott interjúban azt mondta, hogy Arafat nélkül is lebonyolíthatók a közel-keleti béketárgyalások, a térség más arab politikusai megfelelően képviselhetik a palesztin népet. Bush szerint Arafat nem elég határozott a szélsőségesek, a terroristák megfékezésében.

Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló szombaton bejelentette: ha Colin Powell nem kíván találkozni Arafattal, akkor egyetlen palesztin politikus sem fog vele tárgyalni. Ez az amerikai külügyminiszter közel-keleti útjának kudarca volna - tette hozzá.

Az izraeli rádió arról számolt be, hogy az elmúlt néhány órában megölték hat tagját az az iszlám radikális Hamasz szervezetnek. Összecsapások voltak izraeliek és palesztinok között szombaton reggel is, ezekben a lövöldözésekben további tíz ember vesztette életét.

Közben Rámalláhból azt jelentették, hogy az izraeli hadsereg egységei kikapcsolták az áramot Jasszer Arafat főhadiszállásán. A palesztin elnök adóvevőn arról tájékoztatta kollégáit Gázában, hogy az izraeli hadsereg pénteken nem engedélyezte az irodák ellátását élelemmel és más szükséges cikkekkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről