Újra felszólították Izraelt a csapatkivonásra

Vágólapra másolva!
Újra felszólította Izraelt az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy haladéktalanul vonja ki erőit a megszállt palesztin területekről. A BT-határozat üdvözölte, hogy a jövő héten a közel-keleti térségbe utazik, és békéltető egyeztetéseket kezd az amerikai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön támogatásáról biztosította George Bush amerikai elnök közel-keleti békéltető kezdeményezését, és újra felszólította Izraelt, hogy haladéktalanul vonja ki erőit azokból a palesztin városokból, ahová behatoltak az izraeli katonák.

Az 1403. számú, új határozat, amelyet a BT mind a 15 tagállamának egybehangzó szavazatával fogadtak el, visszautalt a testület múlt szombaton hozott, 1402-es számú határozatára, és sürgette, hogy Izrael teljesítse az abban foglalt követeléseket. A határozat szorgalmazza az izraeli-palesztin tűzszünet életbe léptetését, illetve az izraeli hadsereg kivonását a palesztin városokból, beleértve Rámalláhot, ahol az izraeli harckocsik vesztegzár alatt tartják Jasszer Arafat palesztin vezetőt.

John Negroponte amerikai ENSZ-nagykövet indítványára a legújabb BT-határozat üdvözölte, hogy a jövő héten a közel-keleti térségbe utazik - és ott békéltető egyeztetéseket kezd - Colin Powell, az Egyesült Államok külügyminisztere. A világszervezet nemzetközi biztonsággal foglalkozó legfőbb szerve emellett méltatta Oroszország, az Európai Unió, illetve az ENSZ megbízottainak az erőfeszítéseit az "átfogó, igazságos és tartós" közel-keleti béke megteremtése érdekében.

Powell a közel-keleti út miatt elhalasztja a jövő hétre tervezett berlini látogatását, de az ugyancsak a jövő hétre beütemezett madridi Powell-látogatás nem marad el.

Korábban:

Powellt küldik a Közel-Keletre

Az ENSZ BT csapatkivonásra szólítja fel Izraelt

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története