Nem találkozhat Arafattal az EU küldöttsége

Vágólapra másolva!
Kilátástalannak nevezte a közel-keleti helyzetet a spanyol miniszterelnök. Az EU küldöttséget menesztett a Közel-Keletre, és Arafattal is szeretnék felvenni a kapcsolatot. Ehhez azonban Izrael nem járult hozzá.
Vágólapra másolva!

José María Aznar spanyol miniszterelnök szerint hibás és helytelen Ariel Saron izraeli kormányfő döntése, hogy elszigeteli Jasszer Arafat palesztin vezetőt.

Aznar kilátástalannak nevezte a közel-keleti helyzetet. A napokban levelet küldött Saronnak, amelyben kifejtette, hogy hasznos lenne könnyíteni Arafat helyzetén. Aznar felajánlotta, hogy Izraelbe utazik, és megbeszélést tart mindkettőjükkel.

Aznar szerint Arafat meglátogatásához az izraeli miniszterelnök garanciájára volt szüksége. Saron azonban szerdai, másfél órás telefonbeszélgetésükben azt mondta: nem ért egyet a látogatással, mivel úgy értékeli, hogy jelenleg minden más körülménynél fontosabb Arafat teljes elszigetelésének a fenntartása.

Az EU több ponton kíván bekapcsolódni a közel-keleti válság rendezésébe. Aznar állandó kapcsolatban van a jordániai királlyal és az egyiptomi elnökkel, és Madridba várja Kofi Annan ENSZ-főtitkárt, valamint Colin Powell amerikai külügyminisztert. Az EU állandó jelleggel konzultál Washingtonnal és Moszkvával is.

Az EU-tagországok külügyminiszterei csütörtökön magas szintű küldöttséget menesztettek a Közel-Keletre. Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő és Josep Piqué spanyol külügyminiszter megpróbálják elérni az izraeli-palesztin konfliktussal foglalkozó legutóbbi ENSZ BT-határozat tiszteletben tartását.

Az uniós küldöttek feltétlenül találkozni szeretnének Saronnal és Arafattal - bár Piqué elismerte, hogy ez utóbbi találkozó megtartása teljes mértékben Izraeltől függ. Eli Isai izraeli belügyminiszter már közölte, hogy a két EU-küldött nem keresheti fel Arafatot körülzárt rámalláhi hivatalában. Isai szerint Arafat elszigetelése "korlátozott időre szól", és a palesztin elnök nem beszélhet külföldi államfőkkel sem.

Benjámin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszter Anthony Zinni amerikai közvetítőnek sem engedélyezi, hogy találkozzon Arafattal. Zinni ezért megbeszélésre készült Saronnal: a miniszterelnök aki felülbírálhatja a döntést.

Az EU a külügyminiszteri tanács szerdai rendkívüli ülésén döntött az erélyesebb diplomáciai fellépés mellett. Újabb politikai kezdeményezést azonban nem vettek tervbe. Az EU szerint elég békekezdeményezés van, újabbakra egyelőre nincs szükség. A tanács ezért nem fogadta el Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke javaslatát, hogy hívjanak össze nemzetközi konferenciát a konfliktus rendezése érdekében az EU, az Egyesült Államok, az ENSZ, Oroszország, a mérsékelt arab országok, Izrael és a Palesztin Hatóság képviselőinek részvételével.

Piqué szerint az EU ragaszkodik az ENSZ BT 1402. számú határozatának azonnali és maradéktalan végrehajtásához. Szerinte a legfontosabb feladat most az erőszak spiráljának megtörése. A Biztonsági Tanács határozata azonnali tűzszünetet sürget, és felszólítja Izraelt, hogy vonja ki csapatait a palesztin önkormányzat alatt álló területekről.

Korábban:

Vízhiány Rámalláhban