A Palesztin Hatóság elhúzódó harcra készül

Vágólapra másolva!
A palesztin vezetés felszólította a palesztinokat, hogy elhúzódó harcra készüljenek, és mozgósítsák erőforrásaikat az izraeli erők ellen. A nyilatkozatban a Palesztin Hatóság felszólította az Egyesült Államokat, hogy fékezze meg a zsidó államot.
Vágólapra másolva!

A Palesztin Hatóság felszólította szerdán a palesztinokat, hogy hosszas, elhúzódó harcra készüljön fel, s mozgósítsa erőforrásait a ciszjordániai palesztin területeket megszálló izraeli erők elleni küzdelemre. A palesztin vezetőség nyilatkozatából nem derül ki, milyen erőforrások mozgósítására gondol, és hogyan képzeli el a dolgot a gyakorlatban. A dokumentum szerint Izrael nyilvánvaló célja a Palesztin Hatóság szétzúzása és az összes palesztin terület újbóli megszállása.

A Palesztin Hatóság azzal vádolta e nyilatkozatában az Egyesült Államokat, hogy támogatja Izrael "bűnös agresszióját". Felszólította Washingtont, hogy fékezze meg a zsidó államot.

Móse Kacav izraeli államfő támogatta szerdai rádiónyilatkozatában azt az elképzelést, hogy épüljön kerítés Izrael és Ciszjordánia között. Az izraeli rádiónak adott nyilatkozata meglepetést keltett, több okból is. Először is azért, mert az izraeli államfő a helyi alkotmány szerint nem foglalhat állást napi politikai kérdésekben, másodszor pedig azért, mert állásfoglalása éppen egy hevesen vitatott kérdés kapcsán hangzott el.

Az államfő szerint egy ilyen kerítés - megfelelő katonai őrizettel ellátva - megakadályozhatná az öngyilkos palesztin merénylők bejutását Izrael területére. Izraelen belül vitatják ezt a felvetett javaslatot. Egyesek attól tartanak, hogy e kerítés építése úgy lenne értelmezhető, mintha Izrael végképp és teljesen lemondana a Jordán nyugati partjáról, ahol pedig mintegy 130 zsidó település is található. Külföldön főként azért bírálják a tervet, mert az ilyesfajta elkülönítés rossz történelmi emlékeket ébreszt.

Korábban:

Egyiptom felfüggeszti kapcsolatait Izraellel

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története