<P class="MsoNormal" style="mso-layout-grid-align: none">Izraeli behatolás Dzsenínbe és Szalfitba</P

Vágólapra másolva!
Több tucat izraeli harckocsi vonult be a ciszjordáinai Dzsenín és Szalfit városba. A Szalfittól körülbelül 20 kilométerre fekvő Náblusznál mintegy négyszáz tank várakozik. Palesztin fegyveresek rekedtek a kereszténység egyik szent helyén, a betlehemi Születés Templomában. A templom előtt halottak fekszenek, az épületben rekedtek között sebesültek vannak.
Vágólapra másolva!

Szerdára virradóra több tucat izraeli harckocsi nyomult be a palesztin autonóm területen fekvő Dzsenín és Szalfit városba, tovább szélesítve a hat napja tartó katonai akciót Ciszjordániában. Az izraeli hadsereg közleménye megerősítette a behatolás megtörténtét, az akcióban a katonák mellett tartalékos és hadimérnöki alakulatok is részt vettek.

Az izraeli katonák a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenínt több irányból támadták meg, a település egyik menekülttáboránál tűzharc tört ki palesztin lövészek és az előrenyomuló páncélosok között. Ezt követően a katonák elfoglaltak több magasabb épületet, ahonnan szemmel tarthatják a tábort.

A lövöldözésben egy 27 éves palesztin ápolónő haslövést - más források szerint fejlövést - kapott, és belehalt sebesülésébe. Életét vesztette egy húszas éveiben járó palesztin férfi is.

A Szalfit településre történt bevonulásról ellentétes hírek láttak napvilágot: egyes híradások szerint az izraeli katonák nem találkoztak jelentős fegyveres ellenállással, míg mások - így a palesztin biztonsági erők - arról számoltak be, hogy gépfegyverek tüze várta őket. A hadsereg egyik szóvivője közölte, hogy a településen két terroristát elfogtak.

A Náblusztól mintegy 20 kilométerre délnyugatra fekvő Szalfitba kéttucatnyi izraeli harckocsi vonult be, és mintegy négyszáz tank várakozik Náblusz környékén, de ebbe a ciszjordániai városba még nem hatoltak be izraeli erők.

Az izraeli hadsereg átfogó katonai akciójának az a deklarált célja, hogy megtisztítsa a palesztin autonóm területeket a rejtőzködő terrorista sejtektől. Dzsenínből több, az utóbbi hetekben öngyilkos merényletet elkövető palesztin jött, a város közismerten az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű szélsőséges szervezet egyik bázisa.

Palesztin fegyveresek a Születés Templomában

Palesztin fegyveresek a kereszténység egyik szent helyén, a betlehemi Születés Templomában kerestek menedéket az izraeli páncélosokkal és hadi helikopterekkel folytatott harcaik során. A palesztin autonómia fennhatósága alá tartozó Betlehem óvárosában kedden reggel tűntek fel az első izraeli harckocsik és páncélozott szállítójárművek a Születés Temploma körül. (Ezt a templomot azon a helyen emelték, ahol a hagyomány szerint Jézus született.)

A páncélosokon érkezett izraeli katonák heves géppuskatűz fedezete alatt tüzelőállásokat foglaltak el a város épületeiben. A palesztin fegyveresek viszonozták harcállásaikból a városba nyomuló izraeliek gépfegyvertüzét, majd egy izraeli Apache helikopter is bekapcsolódott a tűzpárbajba.

Kedden este mintegy 120 palesztin rendőr és milicista a templomban keresett menedéket az izraeli pergőtűz elől. Négy halott palesztin a templom előtt fekszik, az utcán. A templomba menekült palesztinok között mintegy 20 sebesült is van, őket a papok és az apácák részesítették elsősegélyben - adta hírül Marc Innaro, az olasz RAI televízió munkatársa, aki szintén a harcok elől menekülve rekedt a templomban. Szerdán a hajnali órákban az izraeli harckocsik felsorakoztak a templommal szemben, de átmenetileg nyugalom volt, fegyverdörgés nélkül.

Bush palesztin államról beszélt

George Bush amerikai elnök kedden Philadelphiában olyan közel-keleti rendezést szorgalmazott, amelynek eredményeként - Izrael létezési jogának elismerése mellett - a palesztinok is megteremthetik saját békés államukat. Korábban a nap folyamán Colin Powell amerikai külügyminiszter helytelenítette azt az izraeli ajánlatot, hogy Arafat vonuljon száműzetésbe. Powell szerint Arafatnak szerepet kell kapnia a terrorista erőszak tüzének eloltásában.

Korábban:

Száműzné Arafatot Izrael

Izraeli harckocsik vonultak be Betlehembe

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története