Az ENSZ BT csapatkivonásra szólítja fel Izraelt

Vágólapra másolva!
Szombat hajnali ülése után az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította Izraelt, hogy vonja ki csapatait a palesztin városokból. A felszólítás hatástalan maradt: szombaton folytatódtak az izraeli hadsereg katonai akciói, és az öngyilkos terrortámadások is. Délután az izraeli védelmi miniszter azt mondta, hogy a hatóságok nem akarják kiutasítani Arafatot. Ezt megerősíteni látszik Bush elnök nyilatkozata is, aki texasi farmján közölte: Izrael biztosította őt, hogy a palesztin elnöknek nem lesz bántódása.
Vágólapra másolva!

az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította Izraelt

Az izraeliek elfoglalták a Palesztina Hangja rádiót

Az izraeli hadsereg szombaton elfoglalta a Palesztina Hangja rádió épületét Rámalláhban. A ciszjordániai városban mintegy 140 palesztint tartóztattak le az izraeliek, köztük vezetőket is. A palesztin rádió az izraeli akció után beszüntette adását. A rádió épületét elfoglaló izraeli katonák felszólították a palesztin újságírókat, hogy hagyják el az épületet.

Folytatódnak az összecsapások

Az izraeli hadsereg által elfoglalt Rámalláh központjából, Jasszer Arafat palesztin elnök hivatalától még a reggeli órákban is heves lövöldözés zaja hallatszott. Izraeli egységek elvágták Arafat hivatalának villany- és vízellátását, valamint telefonvezetékét.

A Rámalláhban letartóztatott palesztinok között van Szakher Habas, a Jasszer Arafat vezette Fatah központi bizottságának tagja, valamint a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szélsőséges szervezet főtitkárhelyettese, Abdelkarim Kaisz.

Izraeli katonák tűzharcban lelőttek két palesztint Izrael és Ciszjordánia határán, Túl-Karm palesztin településtől nem messze. Rendőrségi közlés szerint terroristák voltak, akik azért hatoltak be izraeli területre, hogy merényletet hajtsanak végre. Egy izraeli határőr súlyosan megsebesült a lövöldözésben.

Az izraeli légierő szombaton légicsapást mért dél-libanoni területekre, miután a szélsőséges Hezbollah fegyveresei tüzet nyitottak a Sebaa-tanyák térségére. Az iráni támogatást élvező síita Hezbollah fegyveresei a libanoni-izraeli-szíriai határ találkozásánál lévő, Izrael által megszállt térség ellen intéztek tüzérségi támadást. Röviddel a szélsőséges szervezet támadása után az izraeli légierő dél-libanoni célpontokat támadott. Egyelőre nem érkezett hír arról, hogy valamelyik támadásnak voltak-e áldozatai, sérültjei.

Szombat délután az izraeli hadsereg három harckocsival benyomult a Jordán folyó nyugati partvidékén fekvő, palesztin irányítás alatt álló Hebron városába, ahonnan előzőleg tüzet nyitottak izraeli területre. A harckocsik dolguk végeztével távozni fognak - közölték izraeli források.

Izraelt öt palesztin rendőr kivégzésével vádolják

Öt palesztin rendőr holttestét találták meg szombaton Rámalláhban egy épület harmadik emeletén. Palesztin közlés szerint az öt rendőrt "hidegvérrel izraeli katonák lőtték agyon". A holttesteket szombaton, az Arafat palesztin elnök rámalláhi irodaközpontja elleni izraeli támadás másnapján találták meg a Cairo-Amman Banknak otthont adó hatemeletes épületben, amelyet az izraeliek tűzharcban elfoglaltak, majd elhagytak.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy nem tud az esetről, de kivizsgálja az ügyet. Televíziós beszámolók tanúsága szerint a megölt palesztin rendőrök lőtt sebekbe haltak bele, kettőt közülük fejbelőttek. Egy AFP-fotóriporter szerint mindegyik rendőrrel egy fejlövés végzett. Ezzel tízre emelkedett az Arafat "elszigetelésére" indított pénteki izraeli támadás palesztin áldozatainak száma.

Újabb terrorakció

Arafat hivatalának izraeli körülzárása után az iszlám radikális Hamasz libanoni képviselője újabb öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött. Uszama Hamdan péntek este Bejrútban azt mondta, hogy a 24 izraeli életét kioltó szerdai és csütörtöki támadás csak a kezdet volt, mert az Arafat elleni támadás után a különböző palesztin csoportok összefognak. - Most az összes fegyveres csoportunk együtt dolgozik, nemcsak ennek a támadásnak az elhárításán, hanem fájdalmas akciók végrehajtásán is - jelentette ki. Hasonló tartalmú közleményt adott ki a Fatah is.

A nyilatkozatokat követően, szombat este egy tel-avivi kávézóban újabb öngyilkos merénylet történt, amely 24 izraelit sebesített meg, közülük hatot súlyosan. Az Arafat vezette Fatah mozgalomhoz kötődő fegyveres csoport, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai vállalaták a felelősséget az akcióért.

Arafat nem célpont

Ben Eliezer izraeli védelmi miniszter szombaton ugyanakkor a Channel Two tévéállomásnak nyilatkozva kijelentette: nem akarjuk újra elfoglalni a palesztin területeket vagy kiutasitani Arafatot.

Bush amerikai elnök crawfordi farmján nyilatkozott először az eseményekről, és közölte: Izrael biztosította őt, hogy a palesztin elnöknek nem lesz bántódása.