Hans-Dietrich Genscher 75 éves

Vágólapra másolva!
A magyar nép nevében köszöntötte csütörtökön Berlinben Mádl Ferenc az NSZK egykori külügyminiszterét annak 75. születésnapja alkalmából. A német Szabad Demokrata Párt (FDP) által rendezett ünnepségen Mádl Ferenc egyetlen külföldi szónokként gratulálhatott Hans-Dietrich Genschernek, aki 23 éven át volt tagja a bonni kormánynak, s rekord hosszúságú időt, 18 évet töltött a külügyminisztérium élén.
Vágólapra másolva!

Születésnapi gratulációjában Mádl Ferenc kiemelte: Genscher csaknem két évtizedes külügyi pályája révén tiszteletre és elismerésre tett szert Németország határain kívül is. Tevékenysége nélkül aligha következhetett volna be a Közép- és Kelet-Európát bő egy évtizeddel ezelőtt átalakító politikai fordulat.

Hans-Dietrich Genscher

A továbbiakban emlékeztetett arra, hogy a múlt hónapban ünnepelte a két ország a német-magyar együttműködési és partnerségi szerződés aláírásának tizedik évfordulóját. "Ez a szerződés, amely éppen az Ön aláírásával pecsételte meg a kétoldalú baráti viszonyt és a Magyarországnak nyújtott német támogatást, egyike volt az első lépéseknek, amelyekkel az Ön újra egyesült hazája megújította kapcsolatait Kelet- és Közép-Európa országaival" - hangoztatta Mádl Ferenc.

A Bundestag irodaházának nagycsarnokában rendezett születésnapi ünnepségen részt vett Genscher pártjának, az FDP-nek teljes vezérkara, ott volt Gerhard Schröder kancellár és Joschka Fischer külügyminiszter.

A 75. születésnap alkalmából ritka megtiszteltetés érte az ünnepeltet: a balti-tengeri Usedom szigetén fekvő Loddin községben utcát neveztek el Genscherről és egykori "főnökéről", Helmut Kohl kancellárról.