Véget érhet a politikai stabilitás Csehországban

Vágólapra másolva!
A kisebbségben kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) tárgyalásokat kíván kezdeményezni az ellenzéki Polgári Demokratikus Párttal (ODS) az úgynevezett ellenzéki szerződés felmondásáról. Az elmúlt négy évben ez a paktum biztosította az ország politikai stabilitását.
Vágólapra másolva!

Fel fogom kérni a párt végrehajtó bizottságát, hogy bízzon meg engem, illetve a szűkebb pártvezetést azzal, hogy kezdjünk tárgyalásokat a polgári demokratákkal az ellenzéki szerződés felmondásáról a képviselőházi választások dátumához igazodva - jelentette ki Vladimír Spidla pártelnök szombaton este a szűkebb vezetés ülése után.

A megállapodást a két legnagyobb cseh párt az 1998-as képviselőházi választások után kötötte. A szerződés alapján a Václav Klaus vezette polgári demokraták vezető parlamenti tisztségekhez jutottak, s ellentételezésként kötelezték magukat, hogy az újabb választásokig nem engedik megbuktatni a kisebbségi szociáldemokrata kormányt. Az egyezségnek köszönhetően Csehországban négy évig kiszámíthatóak voltak a belpolitikai viszonyok. A kisebb pártok bírálták a megállapodást, s azt állították, hogy a paktum megmerevítette a belpolitikai életet, a gazdaság szereplői viszont támogatták az egyezséget, mert a stabilitás kedvez a gazdasági fejlődésnek.

Spidla szerint az ellenzéki szerződés már betöltötte szerepét, s ezért mindkét pártnak "tiszta lappal" kell kezdenie az új választási ciklust. Az új képviselőházi választásokat június 14-15-re írta ki Václav Havel államfő, és a választások legnagyobb esélyese éppen a CSSD és az ODS. Megfigyelők nem zárják ki, hogy a választások után újabb szerződést köt a két nagy párt, esetleg azzal a különbséggel, hogy helyet cserélnek.