<P>Szaúd-Arábiából nem indulhat csapás Irak ellen </P>

Vágólapra másolva!
A közel-keleti diplomáciai körúton tartózkodó Dick Cheney amerikai alelnök vasárnap Bahreinban reményét fejezte ki: az izraeli-palesztin tűzszünet elérését célzó amerikai közvetítés még vasárnap sikerrel jár. Az alelnök látogatása más szempontból nem hozta meg a kívánt eredményt, a szaúdi vezetés Cheney értésére adta, hogy nem engedi át az ország területét egy esetleges Irak elleni támadó hadművelet céljából.
Vágólapra másolva!

Zinni küldetése izraeli és arab elemzők szerint is rendkívül bonyolult, Cheney azonban úgy vélte, hogy a közvetítésnek hétfőig, Izraelbe utazásának időpontjáig eredménye lesz. Mint a Reuters emlékeztet rá, mindeddig Izrael és a palesztinok képviselői sem voltak hajlandó részt venni amerikai közvetítéssel zajló béketárgyalásokon.

Cheney Manamában azt is kijelentette, hogy nem telepíti át szaúd-arábiai katonai erőit Katarba. A szaúdi vezetés Cheney értésére adta, hogy nem engedi át az ország területét egy esetleges Irak elleni támadó hadművelet céljából. A The New York Times szerint a szeptember 11. után Szaúd-Arábiába telepített 5000 amerikai katonát Katarba lehetne átvezényelni, amely már a legnagyobb öbölbeli amerikai fegyverzetközpont.

Dick Cheney 11 államot érintő közel-keleti útján eredetileg az amerikai terrorizmusellenes háborúhoz akart további támogatást szerezni, de a tárgyalások napirendjét az izraeli-palesztin viszály uralta.