Több ezer tüntetőre számítanak Barcelonában

Vágólapra másolva!
A legnagyobb biztonsági intézkedések között megkezdődőtt az Európai Unió vezetőneik ülése, amelyen részt vesznek a tagjelölt országok is. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli a találkozón. A spanyol városban több mint 8000 rendőr, a légierő, sőt még hadihajók is bevetésre várnak. Barcelona vezetői ugyanis több ezer tüntetőre számítanak.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel Barcelonába utazott, ahol részt vesz az Európai Unió állam- és kormányfőinek ülésén. A miniszterelnököt elkísérrte Martonyi János külügyminiszter és Matolcsy György gazdasági miniszter, akik az általános ügyek tanácsa, illetve a gazdasági miniszterek tanácsa ülésén vesznek részt.

A kétnapos csúcstalálkozó első napján a tagjelölt országok miniszterelnökei is teljes jogú tagként kapcsolódnak be a munkába. A találkozó fő témája a gazdasági reform, egyebek között a munkaerő- és pénzügyi piacok további liberalizációja lesz. A tervek szerint az Európai Uniót a világ legversenyképesebb gazdasági területévé tennék 2010-re.

A résztvevők tiszteletére János Károly spanyol király díszebédet ad. Barcelonában szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a hétvégére. Orbán Viktor péntek este érkezik vissza Budapestre, ahol részt vesz az új Nemzeti Színház megnyitó előadásán.

Marihuána, piercing és mobiltelefon volt a genovai tüntetok legfobb kelléke