Száz izraeli tank nyomult be Rámalláhba

Vágólapra másolva!
Több mint száz tank és több ezer katona vesz részt a ma reggeli izraeli támadásban. Ez a legnagyobb izraeli hadművelet az 1982-es libanoni háború óta. Az egyik fő célpont Rámalláh városa, ahol bombagyártó műhelyek és palesztin fegyveresek után kutatnak a katonák. Heves tűzharcok alakultak ki több helyen, amelyekben eddig legalább nyolc palesztin vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Izraeli tank átkel az egyik ramállahi főúton Fotó: EPA
Fotó: EPA

A szemtanúk szerint több mint száz izraeli tank, és több ezer izraeli katona vesz részt a hadműveletekben a Gáza övezetben és a Jordán nyugati partján. Az izraeli hadsereg erejének nagy részét mozgósította, még a kiképzéseket is felfüggesztették, és akcióba küldték az újoncokat és oktatóikat is.

A katonák Rámalláhban házról házra kutatják át a várost és az Amari menekülttábort, ahonnan három öngyilkos palesztin merénylő - köztük egy nő - is indított támdást az elmúlt hetekben, izraeliek ellen. A hadsereg palesztin fegyveresek után kutat, és fő céljuk hogy felszámolják a terror infrastruktúráját, így a különböző bombagyártó műhelyeket - írja a BBC.

Rámalláhban heves tűzpárbaj alakult ki, a tankok húszméternyire megközelítették Jasszer Arafat palesztin vezető főhadiszállását. Az izraeliek szerint nem lőttek Arafat irodáira, és Arafat nem is célja a jelenlegi akciónak.

Az MTI jelentése szerint a rámalláhi összecsapásoknak négy halálos áldozata volt, mindannyian palesztinok. Szintén négy palesztin vesztette életét, amikor izraeli helikopterek Arafat testőrségének, a 17-es erőnek egyik állását lőtték a Gáza övezet déli részén. Egy palesztint saját honfitársai öltek meg Rámalláhban, mert álítólag együttműködött az izraeliekkel. A fiatal férfi holttestét bokájánál fogva akasztották fel a város főterén egy állványzatra.

Eközben a Gáza övezet középső részén egy palesztin faluban az izraeliek összeterelték a 16 és 60 év közötti férfilakosságot, majd bekötötték szemüket és összekötötték kezüket. Keddre virradóra másutt - a Jordán nyugati partján fekvő Deheisa menekültáborban - hétfőn őrizetbe vett 15-45 éves palesztin férfiak nagy részét szabadon engedték, körülbelül 70-en maradtak fogságban.

Ajánlat:

Kevesebben buszoznak, többen nyugtatóznak Izraelben

Korábban:

Elkezdődött a legnagyobb izraeli hadművelet

Halálos áldozatok a Dzsabalija menekülttáborban

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története