Folytatódik az amerikai offenzíva Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida és tálib harcosok kelet-afganisztáni állásai ellen Anakonda hadművelet az emberveszteségek ellenére folytatódik.
Vágólapra másolva!

A péntek este indított offenzívát hetek óta készítették elő - jegyezte meg Tommy Franks amerikai tábornok. - A terepen mintegy kétezer katona van, amerikai parancsnokság alatt. Közülük hozzávetőleg 950 amerikai hagyományos és különleges erőkhöz tartozik, jelesül a 101. légi deszant hadosztályhoz és a 10. hegyivadász hadosztályhoz.

Az offenzívában részt vevők másik felét afgán szövetségesek alkotják, továbbá mintegy kétszázan német, francia, dán, norvég, kanadai és ausztrál különleges egységek tagjai - közölte Franks, aki száz-kétszázra taksálta az offenzíva során megölt ellenséges harcosok számát felderítőktől kapott információk alapján. A tálib és al-Kaida harcosok, akiknek számát az amerikai katonák több százra becsülték, pisztolyokkal, géppisztolyokkal, gránátvetőkkel és valószínűleg vállról kilőhető rakétákkal vannak felvértezve. Franks tábornok szerint a koalícióban részt vevő amerikai katonák közvetlenül állnak harcban az ellenséggel, míg az afgán szövetséges csapatok körbeveszik a zónát, elzárva az esetleges visszavonulási útvonalakat.

Korábban:

Lelőttek a tálibok két amerikai helikoptert - hét halott