Vágólapra másolva!
Árulás hiúsíthatta meg Karadzic múlt heti elfogását. A brit hírszerzés állítólag elfogta a boszniai szerbeket riasztó francia tiszt telefonhívását. A százados értesítésnek köszönhetően Karadzic és kísérete elmenekült rejtekhelyéről.
Vágólapra másolva!

Nyomoznak a NATO boszniai békefenntartóinál, hogy kiderítsék: elárulta-e a francia százados Radovan Karadzic szimpatizánsainak, hogy az SFOR a körözött boszniai szerb politikus elfogására készül.

A katona csütörtökön, az akció kezdetekor a boszniai szerb rendőr ismerősét hívta fel. A brit hírszerzés állítólag lehallgatta a meg nem nevezett francia százados és a focai szerb rendőrtiszt telefonbeszélgetését.

A rendőr azonnal riasztotta Karadzic egyik testőrét, így Karadzicék el tudtak menekülni akkor, amikor az amerikai különleges alakulatok már közeledtek rejtekhelyéhez. A helikopterek már felszálltak a tuzlai bázisról, a páncélosok pedig lezárták a Foca közelében lévő Celebici település körzetét.

Karadzic mintegy 80 fős kíséretével kedd este érkezett Celebicibe - írta a The Times. A terepjáró-konvoj állítólag Montenegró felől közelítette meg a határ boszniai oldalán lévő települést. Anyja Montenegróban él, és Karadzic állítólag sok időt tölt szülőfalujában.

A NATO hírszerzője látta Karadzicot Celebiciben, és két órával a helikopterek felszállása előtt még ott tartózkodott a boszniai szerbek háborús bűnökkel vádolt exelnöke.

Miután a francia századostól értesültek a támadásról, a testőrök a három azonos jármű egyikébe betuszkolták Karadzicot. Az autók különböző irányba indultak el. Amíg Karadzic és testőrei a hegyi ösvényeken menekültek, kíséretének többi tagja állítólag tűzharcot vívott az amerikai katonákkal.

A NATO elemezte a francia tiszt és a szerb rendőr beszélgetését, és megállapították, hogy árulásról van szó. A NATO nem tájékoztatott arról, hogy hol tartózkodik az árulással gyanúsított francia katona.

A nyomozás alatt alaposan megvizsgálják egyes francia tisztek boszniai szerepét. Régebb óta szólnak híresztelések arról, hogy a francia kontingens szerbpárti tisztjei több alkalommal meghiúsították a Karadzic elfogására tett kísérleteket.

Tavaly Franciaországban börtönbüntetésre ítéltek egy francia tisztet, mert a koszovói háború idején NATO-titkokat adott át a Jugoszláviának.