Zeman ismét bírálta a volt szudétanémeteket

Vágólapra másolva!
Milos Zeman cseh kormányfő vasárnap megismételte azt az állítását, hogy a szudétanémetek a II. világháború idején elárulták Csehszlovákiát és Hitler ötödik hadoszlopa voltak. Ugyanakkor leszögezte, hogy kijelentéseivel nem kívánta kollektív módon elítélni a szudétanémeteket.
Vágólapra másolva!

Zeman - akinek a szudétanémetekről elhangzott korábbi megnyilatkozásai megzavarták Prága és Berlin viszonyát, s éles nemzetközi bírálatokat váltottak - a Prima kereskedelmi televízióban sugárzott interjújában állításai alátámasztására elmondta: 1938-ban a szudétanémetek 90 százaléka voksolt Konrad Heinlein Szudétanémet Pártjára. Második érvként pedig arra emlékeztetett, hogy 1942-ben Heinlein Bécsben nyilvánosan kijelentette: a szudétanémetek Berlinnel egyetértésben minden tőlük telhetőt megtettek Csehszlovákia szétveréséért, s a nemzeti szocialista eszme győzelméért.

Zeman szerint azonban még ez sem jelenti azt, hogy a szudétanémetek kollektív módon vétkeztek volna. "Az említett 90 százalék is jelzi, hogy a szudétanémetek legalább 10 százaléka náciellenes volt. Egyébként én mindig is elutasítottan a kollektív bűn elvét" - jelentette ki a cseh kormányfő. A prágai sajtó azt állítja, hogy Zeman meggondolatlan kijelentései játszották a főszerepet abban, hogy Gerhard Schröder német kancellár a napokban lemondta március 22-23-ra tervezett Csehországi látogatását.

A cseh kormányfőt nemrégiben azért is bírálták, mert izraeli látogatása során Hitlerhez hasonlította Arafat palesztin vezetőt. E nyilatkozata miatt Egyiptom és Tunézia lemondták Zeman tervezett látogatását. Zeman mindezek ellenére továbbra is azt állítja, hogy nyilatkozataival nem okozott kárt Csehországnak, s kijelentéseit az újságírók félremagyarázták.