Az osztrák alkancellár a gyors EU-bővítés ellen

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió bővítésének túl gyors lebonyolítása ellen, a folyamat alapos, jó előkészítése mellett foglalt állást Susanne Riess-Passer alkancellár, a koalíciós jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke vasárnap egy televíziós műsorban. 
Vágólapra másolva!

Riess-Passer kijelentette: soha nem volt az EU-bővítés "lángoló híve, vagy ellenfele", hanem mindig arra figyelt, hogy a bővítés ne a polgárok háta mögött menjen végbe, s hogy az osztrákok érdekeit ne érje kár. Most úgy véli, hogy az EU bővítése - ha jól előkészítik - nagy siker is lehet - mondta.

Aggodalmat okoz azonban számára, hogy a finanszírozás kérdése nem megoldott, s a közös agrárpolitika átalakítása mellett foglalt állást. A mostani befizetésekből rendelkezésre álló összegek ugyanis nem elegendőek, s az nem fogadható el, hogy a nettó befizetők - így Ausztria - még többet adjanak, az pedig nem megoldás, ha kijelentik, hogy a mai tagjelöltek bizonyos ideig nem kapnak támogatásokat - hangoztatta.

Ehelyett Riess-Passer szerint az egész támogatási rendszert át kellene gondolni, s úgy kellene kialakítani, hogy elérje célkitűzéseit és kizárja a visszaéléseket. Nem akarja, hogy minden a brüsszeli íróasztalokon dőljön el, s azt sem, hogy a tömeges állattartást támogassák, hanem inkább kisebb egységekben kellene megoldani a termelést.

A Csehország EU-csatlakozásának útjában álló két akadályról egy kérdésre válaszolva Riess-Passer kifejtette: a Temelíni Atomerőművet illetően megítélése szerint a csatlakozásig pontos, kidolgozott forgatókönyvnek kell rendelkezésre állni az erőmű bezárásáról, a "Benes-dekrétumoknak már nem szabad létezniük, amikor Csehország az Unió tagja akar lenni".

Riess-Passer bővítéssel kapcsolatos álláspontja annyiban érdekes, hogy pártja, az FPÖ volt elnöke és máig vezéralakja, Jörg Haider, valamint a párt számos funkcionáriusa többé-kevésbé nyíltan ellenzi a tagjelölt államok felvételét, s legutóbb például Temelín, majd a Benes-dekrétumok ügyében osztrák vétót követeltek a cseh csatlakozás ellen. E kérdésben eltérés látszik az FPÖ-n belül, és a párt, valamint koalíciós partnere, az európai gondolat és a bővítés mellett elkötelezett Osztrák Néppárt (ÖVP) között is. Az ÖVP-párti kancellár, Wolfgang Schüssel mindkét kérdésben a tárgyalásokra helyezi a hangsúlyt és nem akarja összekötni a problémák megoldását az EU-bővítéssel.