A halálbüntetés eltörlését javasolja a török elnök

Vágólapra másolva!
Ahmet Necdet Sezer török köztársasági elnök azt reméli, hogy a halálbüntetés eltörlésével felgyorsulhatnának a csatlakozási tárgyalások országa és az Európai Unió között. Az ellenzők nem tartják aktuálisnak a büntetésnem kiiktatását épp akkor, amikor az egész világ a terroristák ellen küzd.
Vágólapra másolva!

A halálbüntetés eltörlését szorgalmazza a török köztársasági elnök. Ahmet Necdet Sezer abban a vitában foglalt állást, amely jó ideje megosztja a török kormánypártokat. A halálbüntetés eltörlése, amely alapvető követelmény lenne ahhoz, hogy Törökország az Európai Unió tagja lehessen, valószínűleg felgyorsíthatná a csatlakozási tárgyalásokat - tarja az elnök.

Az ellenzők azt mondják, hogy nem lenne célszerű épp akkor eltörölni ezt a büntetésnemet, amikor az egész világon háborút hirdettek a terrorizmus ellen. A török törvények szerint a terroristákat halálra lehet ítélni. A halálbüntetés eltörléséhez jelentős alkotmánymódosítást kellene végrehajtani - teszik hozzá. Az országban 1984 óta nem végeztek ki senkit.