Jugoszlávia: megszavazták a kisebbségi törvényt

Vágólapra másolva!
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a jugoszláv parlament olyan kisebbségi törvényt fogadott el, amely mellőzi a kisebbségi autonómiát. Balla Lajos Laci, Kanizsa polgármestere, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökségi tagja, jugoszláv parlamenti képviselő szerint az elfogadott jogszabály csak kerettörvény, s az általa előírt nemzeti tanácsok létrehozásának és megválasztásának módját külön törvény fogja szabályozni.
Vágólapra másolva!

A VMDP szerint a törvény megkerüli a perszonális autonómia létrehozatalához elengedhetetlenül szükséges külön választói névjegyzék létrehozatalát, s általános választásokat is megkerülve a mindenkori szerb hatalom kiszolgálására előírja a nemzeti tanácsok létrehozatalát. A VMDP úgy látja, hogy a törvény által előírt nemzeti tanács nem a tényleges magyar érdekeket jeleníti meg, hanem éppen fordítva: vállalnia kell a szerb nemzeti érdekek magyarok felé történő közvetítését. A VMDP úgy látja, hogy a kisebbségügyi törvény a nemzeti tanácsok létrehozatalára vonatkozó rendelkezései szöges ellentétben állnak a vajdasági magyarság autonómiatörekvéseivel.

Balla Lajos Laci, a délvidéki magyarság túlnyomó részének támogatását bíró Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökségi tagja, jugoszláv parlamenti képviselő a VMDP aggályaira reagálva rámutatott arra, hogy a kedden elfogadott jogszabály csak kerettörvény, s az általa előírt nemzeti tanácsok létrehozásának és megválasztásának módját külön törvény fogja szabályozni. A vajdasági magyar politikus hozzátette: érdemes azon elgondolkodni, hogy jelen pillanatban ésszerű-e egyáltalán külön kisebbségi választói névjegyzékkel megválasztani a majdani nemzeti tanács tagjait.

Balla azzal érvelt, hogy a vajdasági magyarság 20-30 százalékánál többen nem vállalnák nevük névjegyzékbe vételét. Ez jól látszik azon, hogy az elmúlt másfél hónap alatt a délvidéki magyarság alig tíz százaléka igényelte a kedvezménytörvény által előírt magyarigazolványt.