<P class="MsoNormal">Kispapok molesztálásával vádolják Poznan érsekét

Vágólapra másolva!
Poznan érseke ellen II. János Pál pápa hivatalos vizsgálatot indított, mert az érseket szeminaristák és papok szexuális molesztálásával vádolják. A vádat az érintett tagadja.
Vágólapra másolva!

A botrányt nyilvánosságra hozó újság értesülései szerint egyházi körökben évek óta tudták Paetz érsek homoszexuális. A poznani papokat képző intézet rektora már eltiltotta a diákoktól a korábban az intézetében oktató érseket. Karkosz rektor egyenesen azt nyilatkozta, hogy hiába tiltakoznak sokan a gyanúsítgatás ellen, az érsek nem változtatta meg viselkedését.

II. János Pál vatikáni források szerint megdöbbent a gyanú hallatán. A Római Katolikus Egyház vezetőjét egy lengyel barátja tájékoztatta a vádakról, írja a BBC.

A lengyel egyházi vezetők megerősítették a pápai vizsgálat tényét, de felháborodtak azon a módon, ahogy a Rzeczpopolita nyilvánosságra hozta az ügyet. "A vizsgálat kétségtelenül elvezet az igazság teljes feltárásához és megoldásához" - áll a lengyel püspöki kar nyilatkozatában.

A megvádolt érsek nem ismeri el a vádakat. Paetz érsek jelenleg egy műtét után lábadozik, ezért személyesen nem jelent meg a botrány kitörése óta a nyilvánosság előtt, de írásban felháborodottan visszautasította a vádakat. "Soha, ismétlem soha nem molesztáltam növedékeinket és papjainkat! Szeretnék azok szemébe nézni, akik engem vádolnak." - írja. Üzenetében szerepel továbbá, hogy néhány spontán megjegyzését vagy viselkedését egyesek esetleg félreérthették.

Az ügy nagy vihart kavart Lengyelországban, ahol a lakosság 90%-a gyakorló katolikus, és a római egyháznak különös tekintélye van országszerte.

Könyvajánlat:

Keresztutak a Colosseumban II. János Pál pápával